Leder av faglig råd for bærekraftig bypolitikk Kjersti Nerseth overleverte raporten til Jan Tore Sanner på DogA 16. desember. I bakgrunnen står to av rådsmedlemmene, Peter Groth og Gunnhild Stordalen. (Foto: NAL v/Eirik Audunson Skaar)

Ga viktige råd om bypolitikk

- Dette er gode råd og innspill til hvordan bypolitikk bør utformes for fremtiden. Nå blir det viktig for staten og kommunene å omsette disse sterke visjonene til konkrete målsettinger, sier president i NAL Kim Skaara.

Mandag 16. desember overrakte faglig råd for bærekraftig bypolitikk sin sluttrapport til kommunal- og moderniseringsministeren Jan Tore Sanner og klima- og miljøvernministeren Tine Sundtoft, skriver NAL på sine nettsider.

NAL mener et av de viktigste rådene i rapporten er å styrke byplanleggingen gjennom tilføring av ressurser og fagfolk til kommunene. Mange kommuner sliter med å rekruttere og beholde flinke fagfolk. Det er viktig at kommunene opparbeider seg kompetanse som i tillegg bør kunne benyttes på tvers av kommunegrensene, gjennom for eksempel fagråd.

- En stor utfordring for mange kommuner er at de i for liten grad klarer å være gode sparringspartnere med kommersielle aktører som har sterke egeninteresser. Mye av det som bygges i dag er ikke bærekraftige prosjekter med kvaliteter som gagner nærområdet, uttaler Skaara til nettsiden.

Rapporten oppfordrer til at staten bør ha en tydelig og sterk rolle ved å stille krav, men også å belønne incentiver som fremmer bærekraftig bypolitikk.

Skaara mener det vil bli spennende å se hvordan rapporten brukes videre av regjeringen. Han håper ikke rapporten blir lagt i skuffen ubrukt. Rapporten ble bestilt av den rødgrønne og er nå overtatt av den blåblå regjeringen.

- Rapporten bærer preg av at det faglige rådet tør å tenke høyt, uavhengig av hvem som sitter ved makten. Det er viktig at noen tør å si at sykehus, utdanningsinstitusjoner og andre viktige offentlige funksjoner bør plasseres i byen – ikke på et jorde utenfor byen uten tilknytning til eksisterende kollektivtransportløsninger. Ett av forslagene i rapporten er også å forby kjøpesentre i ytre strøk rundt en by. Dette forslaget vil ganske sikkert få en blandet mottagelse både hos regjeringen og lokale politikere.

Les hele rapporten her