En lastebil fullastet med sprengstoff gikk i lufta i et steinbrudd tirsdag ettermiddag. Foto: Frode Meosli / NTB scanpix

Ikke lenger synlige flammer fra eksplosjon

Brannen som oppsto etter at en lastebil fullastet med sprengstoff gikk i lufta i Drevja i Nordland, er trolig slokket. Grisefjøset med 1.500 griser i nærheten skal ikke ha blitt rammet.

– Det er ikke lenger synlige flammer fra stedet, opplyste operasjonsleder Bjarne Askevold i Helgeland politidistrikt til NTB onsdag morgen.

Sikkerhetssonen på en radius på én kilometer rundt stedet opprettholdes fram til klokken 11 onsdag.

Et hus som ligger et par hundre meter fra eksplosjonsstedet ble antent av brennende nedfall fra eksplosjonen. Det var også en stund fare for at et fjøs med rundt 1.500 griser kunne bli tatt av flammene.

– Så vidt vi kan bedømme står grisefjøset der fortsatt, sier operasjonslederen.

Samtidig er det fortsatt uklart hvordan det har gått med grisene. Ifølge eieren av dyrene, Steinar Jakobsen, er det 520 nyfødte grisunger, 500 unggriser og noen hundre purker i fjøset.

– Den siste beskjeden vi har fått, er at vi kanskje kan få bevege oss inn i området ved 11-tida i dag, sier Jakobsen til Helgeland Arbeiderblad.

Politiet fikk melding om brann i en lastebil fylt med flytende sprengstoff tirsdag klokken 13.15. To timer senere eksploderte det.

Bilen sto i et steinbrudd mellom Drevja og Ømmervatnet på fylkesvei 254 i Nordland da den eksploderte. Veien ble sperret, og de ansatte på anleggsområdet evakuert som følge av brannen. Totalt ble 30-40 personer evakuert.

Eksplosjonen i Mosjøen var så kraftig at den ga utslag på stasjonen for jordskjelvmålinger i Bardufoss, vel 40 mil unna.