Lærlingeløftet en god start

Hvert år er det rundt 6.000 skoleelever som ikke klarer å skaffe seg lærlingeplass. Mange av disse skulle blitt en del av byggenæringen, men klarer ikke å komme seg inn. Nå har regjeringen lansert lærlingeløftet med håp om å bedre på situasjonen.

Dette er positivt initiativ, og skjer i samarbeid med partene i arbeidslivet.

Regjeringen sier de ønsker å satse på yrkesfagene. De har bevilget 114 millioner kroner ekstra til et yrkesfagløft. Målet er at disse pengene skal styrke samarbeidet med arbeidslivet og sikre at opplæringen til elevene blir mer relevant og praktisk rettet. I dette ligger det at man øker lærlingtilskuddet samt at man gir et tilskudd på 50.000 kroner til nye lærebedrifter.

Er dette nok til å løse utfordringen – selvsagt ikke. Men det er en god start, og vil helt sikkert ha en positiv effekt. Med stadig økende fokus på lærlingene, gjennom et ustrakt samarbeid mellom myndighetene og det private næringslivet, er det helt klart mulig å sørge for at flere får sin fortjente lærlingeplass.

I tillegg til ytterligere bevilginger, må da også de private virksomhetene samt statlige arbeidsgivere, også naturligvis bli enda flinkere til å satse på de unge og gi dem sjansen. Godt utdannede fagarbeidere er i ferd med å bli en mangelvare i byggenæringen i Norge og noe næringslivet burde være langt mer opptatt av å bygge opp gjennom praktisk handling, og ikke bare fagre ord. Noen er flinke, men langt i fra alle.

Derfor er nye og bedre offentlige incentiver viktig. Dette kan bli ekstra viktig om vi skulle gå mot et strammere arbeidsmarked. Med mer usikre økonomiske utsikter er det nok mange som vil vegre seg mot å ta inn lærlinger.

Det burde selvsagt også være mulig for offentlige byggherrer å kreve mer bruk av lærlinger i sine kontrakter. Med krav om bruk av lærlinger på bygge- og anleggsplasser, vil man løfte frem de seriøse og de som tenker langsiktig. Det vil alle tjene på.