<p>En lastebil fullastet med sprengstoff gikk i lufta i et steinbrudd tirsdag ettermittag. Nedfall fra eksplosjonen har også antent et bolighus i nærheten. Man får ikke komme nærmere stedet enn én kilometer.<br></p> Foto: Foto: Frode Meosli/ NTB scanpixEn lastebil fullastet med sprengstoff gikk i lufta i et steinbrudd tirsdag ettermittag. Nedfall fra eksplosjonen har også antent et bolighus i nærheten. Man får ikke komme nærmere stedet enn én kilometer. Foto: Frode Meosli / NTB scanpixEn lastebil fullastet med sprengstoff gikk i lufta i et steinbrudd tirsdag ettermiddag. Nedfall fra eksplosjonen har også antent et bolighus i nærheten. Man får ikke komme nærmere stedet enn én kilometer. Foto: Frode Meosli / NTB scanpixEn lastebil fullastet med sprengstoff gikk i lufta i et steinbrudd tirsdag ettermiddag. Nedfall fra eksplosjonen har også antent et bolighus i nærheten. Man får ikke komme nærmere stedet enn én kilometer. Foto: Frode Meosli / NTB scanpixEn lastebil fullastet med sprengstoff gikk i lufta i et steinbrudd tirsdag ettermiddag. Nedfall fra eksplosjonen har også antent et bolighus i nærheten. Man får ikke komme nærmere stedet enn én kilometer. Foto: Frode Meosli / NTB scanpixNORSARs nye infralydstasjon i Bardufoss registrerte litt etter kl. 15:46 på tirsdag lavfrekvente lydbølger som antas å komme fra sprengstoffeksplosjonen i Drevja Nordland. Foto: jordskjelv.no / NTB scanpix

Slurrybil med sprengstoff eksploderte på anleggsprosjekt

En slurrybil med 15 tonn flytende sprengstoff som begynte å brenne på vei til anleggsprosjektet Fv. 78 Arm-Ømmervatn i Nordland har eksplodert. Rundt 30 ansatte i Johs. J. Syltern ble evakuert fra anleggsplassen.

En brennende slurrybil full av flytende sprengstoff eksploderte på et anleggsprosjekt i Drevja i Nordland tirsdag ettermiddag.

Politiet fikk melding om brannen klokken 13.15, og to timer senere meldte NRK at lastebilen hadde gått i luften.

Entreprenøren Johs. J. Syltern klarte å få ut alle sine ansatte fra anleggsplassen og fikk samtidig varslet naboer.

Foto: Frode Meosli/ NTB Scanpix

Syltern-ansatte prøvde å slukke brannen
- Det var en slurrybil som kom med en leveranse til vår sprengningsentreprenør, sier daglig leder Øystein Syltern i Johs. J. Syltern til Byggeindustrien. Syltern er entreprenøren på prosjektet.

- De fleste av de evakuerte var ansatte i Syltern. Alle ble evakuert umiddelbart da de ikke klarte å slukke brannen i motorrommet på slurrybilen, legger Syltern til, og forteller at alle de ansatte kom seg i sikkerhet.

NORSARs nye infralydstasjon i Bardufoss registrerte litt etter kl. 15:46 på tirsdag lavfrekvente lydbølger som antas å komme fra sprengstoffeksplosjonen i Drevja Nordland. Foto: jordskjelv.no / NTB scanpix

Startet i førerhuset
Tirsdag kveld sendte sprengningsselskapet Maxam, som eide slurrybilen, ut en pressemelding hvor de fortalte om det de visste.

"Hendelsen fant sted da lastebilen ladet sprengstoff på arbeidsstedet. Av ukjente årsaker begynte det å brenne i førerhuset på lastebilen. Nødprosedyrene ble umiddelbart aktivert, inkludert evakuering til et forhåndsbestemt sikkerhetsområde", skriver de.

1.000 meter sikkerhetssone
Sikkerhetssonen på 1.000 meter rundt stedet opprettholdes inntil videre.

– Vi vet ikke om eksplosjonsfaren er over, opplyste kommunikasjonsrådgiver Mette Horsberg i Helgeland politidistrikt tirsdag ettermiddag.

Politiet har vurdert situasjonen i samråd med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og kommet fram til at området skal forbli sperret fram til det kan undersøkes nærmere onsdag formiddag.

Fv. 78 Arm-Ømmervatn

Den 8 km lange strekningen har variabel bredde, men skal nå bli 7,5 meter over det hele. Veien har dårlig bæreevne, men skal nå bli godkjent for 10 tonns aksellast. Det blir asfalt på hele strekningen. Prosjektet er en del av ny fv. 78 Halsøya–Leirosen, og er en viktig vegforbindelse mellom Ytre og Indre Helgeland. Det blir stor innkorting av reiseavstanden fra kysten til E6. Hele prosjektet skal etter planen stå ferdig høsten 2014.

Kilde: Statens vegvesen

22 personer evakuert
Et hus i nærheten skal ha blitt antent an nedfall fra eksplosjonen. Huset ligger innenfor sikkerhetssonen, og skal være i brann. Boligen ligger på en gård hvor det også finnes 1.500 griser.

I sikkerhetssonen er det evakuert 22 personer. Disse er innlosjert på hotell i Mosjøen.

Kraftig eksplosjon
Eksplosjonen i Mosjøen var så kraftig at den – høyst sannsynlig – har gitt utslag på stasjonen for jordskjelvmålinger i Bardufoss, rundt 40 mil unna.

– NORSARs nye infralydstasjon i Bardufoss registrerte litt etter klokka 15.46 17. desember lavfrekvente lydbølger som antas å komme fra sprengstoffeksplosjonen i Nordland, heter det i en melding på nettstedet Jordskjelv.no.