Regjeringen legger mer penger i lærlingpotten

Regjeringen ønsker at flere bedrifter skal ta inn lærlinger og øker nå tilskuddet til bedrifter som tar inn lærlinger. Målet er å få 20 prosent flere lærlingplasser innen 2015.

Hvert år er det rundt 6.000 elever som ikke klarer å få lærlingplass hos bedrifter både i privat og offentlig sektor.

Nå vil Kunnskapsdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet samarbeide i prosjektet Lærlingløftet for å gi nye bedrifter informasjon om fordelene ved å ta inn en lærling.

– Vi håper Lærlingløftet kan bidra til en felles bevissthet blant norske bedrifter om hvilke fordeler det gir å ha lærlinger og hvor viktig lærlingordningen er for fremtidig rekruttering, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

I pakken ligger også en ekstrabevilgning på 114 millioner kroner til et eget løft for yrkesfagene.

Blant de viktigste tiltakene i pakken er økt lærlingtilskudd og tilskudd på 50.000 kroner til nye lærebedrifter.

- Det er positivt at man på denne måten utvikler ny informasjon, og samler den på en nettside. Siden vil på den måten kunne være et viktig virkemiddel i arbeidet for flere lærebedrifter og det å innfri målene i samfunnskontrakten sier Jørgen Leegaard, direktør for kompetansepolitikk i BNL.

- Vel så viktig som informasjonsarbeid, er det at myndighetene prioriterer å styrke rammebetingelsene for lærebedrifter. Dette bør blant annet innebære en videre opptrapping av tilskuddet til lærebedrifter, at det stilles krav om kvalifikasjoner, og økt bruk av lærlingeklausuler ved offentlige anbud, sier Leegaard.