Statsminister Erna Solberg holder sin halvårlige oppsumerende pressekonferanse i statsministerboligen.

Foto: Cornelius Poppe/ NTB scanpix

Solberg: – Må ta grep for å håndtere framtiden

Statsminister Erna Solberg (H) mener Norge står overfor store utfordringer og at det er viktig å ta grep nå for å sikre framtiden.

– Alle de fire partiene var enige i at vi trengte en ny regjering og en ny retning for Norge. Jeg mener vi har levert mye av det vi har lovet, sa Solberg da hun tirsdag holdt sin første oppsummerende pressekonferanse som Norges statsminister.

Solberg varslet blant annet at regjeringen neste år starter arbeidet med en kommunereformen som skal modernisere Norge og bidra til mer ressurser til tjenesteyting og et bedre og enklere samfunn.

Målet er at flere hender skal brukes på tjenester enn på å administrere, sa hun.

– Må løfte blikket

Hun oppfordret ordførerne til å løfte blikket, fremfor å la sammenslåings-prosesser bli preget av krangling om detaljer.

– Sammenslåinger gjøres ikke for ordførerne. Plassering av rådhus og ordførerstillinger er ikke viktig. Ordførere som krangler om dette, bør løfte blikket og se hva kommunesammenslåinger handler om: Nemlig å bedre situasjonen for de svakeste innbyggerne. Mange kommuner leverer ikke kvalitativt gode nok tjenester til sine innbyggere, sa Solberg.

God forankring

Statsministeren innledet med et tilbakeblikk på høstens stortingsvalg og valgseieren.

– Jeg er glad for den historiske samarbeidsavtalen med Kristelig Folkeparti og Venstre. Den gir oss solid forankring i Stortinget. Den fungerer som en god samarbeidsplattform for de fire partiene, sa Solberg, som la til at hun mener regjeringen allerede har fått en god start.

– Samarbeidet går bra, og det er viktig for fortsettelsen, sa Solberg.

Hun understreket at samarbeidet også krever kompromisser.

– Man må godta at regjeringspartiene inngår kompromisser som er annerledes enn partiprogrammene. Da må man være ærlig og si at man ikke får gjennomført det som landsmøtet har bestemt, fordi man har inngått kompromiss, sa hun.

Ikke bra for alle

Solberg mener at den største utfordringen neste år blir å møte det internasjonale økonomiske bildet. Her hjemme er utfordringen at ikke alle har det like bra.

– De fleste er enige om at Norge er et godt samfunn å bo i. Men det er ikke det for alle. Vi må bli flinkere til å vise ydmykhet. Mye er bra, men noen av de store utfordringene må vi ta grep om i dag for å få til. På statsbudsjettet for neste år har vi prioritert det vi mener er viktigst: Bedre velferd i dag, og å sikre Norges framtid, sa Solberg.

Det skal regjeringen få til med å fortsette satsingen på lærere, ved å føre videre velferdsløftet som skal gi kortere køer i helsevesenet, satse mer på tiltak for rusavhengige og bygge mer og bedre veier raskere.