Magnus Gevelt er Norges første BREEAM In-Use-revisor.

Norges første BREEAM In-Use-revisor

Magnus Gevelt er Norges første BREEAM In-Use-revisor. Han er nå klar for å bistå byggeiere, eiendomsforvaltere og leietakere med miljøsertifisering av eksisterende bygg.

BREEAM In-Use International er et system for miljøklassifisering av eksisterende yrkesbygg. Magnus Gevelt i avdeling Miljø og Spesialrådgivning i Multiconsult har vært sentral i tilpasning og lansering av BREEAM In-Use i det norske markedet.

- De fleste av morgendagens bygg er allerede oppført og i bruk. Det er i disse byggene vi finner størst potensial for å redusere miljøbelastningene fra bygningsmassen. BREEAM In-Use er et helhetlig miljøklassifiseringssystem som dekker et bredt spekter av miljørelaterte forhold. Systemets tredelte struktur gjør det mulig å evaluere eiendommens iboende egenskaper, forvaltningens prosedyrer og leietakeres bruk. Systemet er poengbasert, som vekker konkurranseinstinktet og virker bevisstgjørende. Nå kan man måle krefter mot bransjens beste praksis, sier Gevelt.

BREEAM In-Use-sertifisert hovedkontor
Gevelt var nylig på kurs hos BRE i England og ble Norges første BREEAM In-Use revisor. Han og kollegaen Petter Nordby er allerede i gang med å gjøre en BREEAM In-Use-evaluering av Multiconsults hovedkontor i Oslo. Dette gjøres i samarbeid med gårdeier. Målet er å få Norges første BREEAM In-Use-sertifiserte kontorbygg.

- BREEAM In-Use passer godt inn i Multiconsults satsning på bærekraftig oppgradering av eksisterende bygg. BREEAM In-Use er et helhetlig system som favner mange fagfelt. Det fine er at vi har alle fagene innomhus. Multiconsult kan være totalleverandør på oppfølging av energi og miljø, samt identifisering og prosjektering av tiltak, sier Gevelt.

Hvordan bli sertifisert?
For å bli BREEAM In-Use-sertifisert gjøres en innledende kartlegging, der det pekes ut områder med potensiale for forbedring. Resultatene danner grunnlag for å etablere målrettede handlingsplaner for videre utvikling og sertifisering. Ved sertifisering er det et krav om å engasjere en uavhengig In-Use-revisor som verifiserer oppnådde resultat.

- Mange norske bygg har allerede et godt energioppfølgingssystem. BREEAM In-Use tar miljøoppfølgingen et steg videre ved å ta inn andre miljøparametere som for eksempel vann, avfall og materialbruk. Energi er viktig også i BREEAM In-Use, men er fortsatt bare én av ni miljøkategorier som blir vurdert., sier Gevelt.