Mye å velge i for juryen: fra venstre: Arkitekt Henriette Salvesen, Sverre Tiltnes, NGBC, Per Helge Pedersen Byggeindustrien, Arne Skjelle (Juryleder), Kari Sandberg, EBA, Morten Lie, DiBK og Bjørn Erik Selnes, Vegdirektoratet. (Foto: Trond Joelson)

Hvem bygde best i 2013?

Det spørsmålet lover juryen for konkurransen Årets Bygg og Anlegg 2013 å gi svar på under ByggeGallaen som arrangeres på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo onsdag 2. april som en avslutning på første dag av Byggedagene 2014.

Kom med forslag

Juryen ønsker gjerne innspill på prosjekter. Send kortfattet tekst til post@byggenaringen.no merket med prosjektets navn og Årets Bygg eller årets Anlegg 2013 innen 10.januar 2014. Du kan også ta kontakt med juryens sekretær Leo Nygænen, telefon 922 51 120 om du har spørsmål rundt konkurransen.

– Vi går bredt ut for å finne kandidatene til nominasjonene i de to klassene, bygg og anlegg, sier nyvalgt juryleder Arne Skjelle. Nå inviterer han byggenæringen til å komme med forslag på kandidater. Forutsetningen er at prosjektet er ferdigstilt og overlevert i løpet av 2013. Juryen har mulighet til å nominere tre til fem prosjekter i hver klasse.

Helhetlig vurdering

Juryen har flere kriterier å ivareta i sine vurderinger av prosjektene.

– Dette er ingen pris for arkitektur, men et ønske om å fremheve helheten, det vil si hvordan prosjektet er planlagt og gjennomført, sier Skjelle.

Skal man nå opp i konkurranse må prosjektet være gjennomført som planlagt innenfor budsjett og tidsplan. Prosjektet må ha gode HMS-tall, god kvalitet og dokumentere kostnadskontroll. Prosjektet må også kunne fremvise at miljø er hensyntatt i planlegging, gjennomføring og i det endelige sluttproduktet .

– Det skal spesielt fokuseres på miljø-/energiløsninger, lokalisering og effektiv arealutnyttelse, sier Skjelle som understreker at det er en klar forutsetning at prosjektet har et bevisst forhold til seriøsitet når det gjelder kontrahering og bruk av underentreprenører og arbeidskraft generelt.

Opptatt av samarbeid i byggeprosessen

I følge juryleder Arne Skjelle vektlegger juryen også samarbeid i byggeprosessen og forholdet til offentlige myndigheter og etater.

– Vi er opptatt av å finne frem til forbildeprosjekter med eksempler på god byggeskikk og arkitektur, fremholder Skjelle, som også trekker frem elementer som universell utforming, og ikke minst at prosjektet er tilrettelagt for effektiv drift, service og vedlikehold.