NHO vil ha alle femåringer i barnehagen

NHO vil ha obligatorisk barnehage for alle femåringer her i landet. De mener altfor mange møter dårlig forberedt til skolestart.

Barnehagetilbudet må ifølge NHO være gratis, og NHO-direktør Kristin Skogen Lund ser for seg en kjernetid på tre-fire timer hver dag, melder NRK.

– Det vil ha en stor verdi for samfunnet å løfte de grunnleggende ferdighetene og styrke læringsgrunnlaget gjennom å starte opplæringen tidligere enn i dag, sier NHO-direktøren i en pressemelding.

Forslaget blir presentert under NHOs årskonferanse – med tittelen «Læringslivet» – 8. januar neste år.

NHO viser til at rundt 97 prosent av femåringene i dag går i barnehage.

– Men det er en kjensgjerning at det er en stor andel av de 3 prosent som står utenfor, som vil ha størst utbytte av å være der. Det gjelder særlig de minoritetsspråklige. Derfor foreslår vi å gjøre tilbudet obligatorisk og gratis, sier Kristin Skogen Lund. Hun legger også vekt på at læringen bør starte tidligere.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil overfor NRK ikke love noe krav til hvor mye barna skal være i barnehagen. Samtidig sier han at departementet vil se på planer og regelverk med mål om større vekt på læring.

– Barnehagebarn burde lære mer. De bør gjøre det gjennom lek, selvfølgelig, for det er forskjell på barnehage og skole. Men at barnehagen er en god start på kunnskapssamfunnet, er jeg helt enig i, sier Isaksen.