Ett år tok det å få ryddet opp og satt opp ny takhimling i flerbrukshallen på Vulkan. (Arkivfoto)

Her brukte Oslo kommune ett år på å skifte himling

En krangel mellom Oslo kommune og gårdeier om hvem som skulle ta regningen etter takkollapsen i flerbrukshallen på Vulkan, førte til at 1.300 osloelever sto uten egen gymsal i ett år. Nå er ny takhimling endelig på plass.

– Jeg har forståelse for at Bymiljøetaten måtte få klarhet i hvem som har ansvaret for himlingen, men dette kunne man løst langt mer smidig ved å gjøre jobben først og tatt krangelen etterpå. Dette har tatt altfor lang tid, sier rektor Per Solli ved Elvebakken videregående skole til Byggeindustrien. 

Han sier den langdryge prosessen med å få en ny takhimling på plass, har satt skole, lærere og elever på en stor tålmodighetsprøve.

– Hadde det ikke vært for en fantastisk og løsningsorientert holdning hos våre kroppsøvingslærere, ville dette vært enda mer belastende for skolen og elevene, sier Per Solli.

Det var natt til 3. desember i fjor at 80 kvadratmeter av himlingen i flerbrukshallen, som blant annet blir brukt av Elvebakken-elevene til gym, raste sammen.

Ifølge den første takstrapporten som ble skrevet like etter hendelsen, var det aldri noe tvil om hva som var årsaken:

«Feilmonteringen var såpass åpenbar at vi ikke har funnet grunn til å regne mer på dimensjoneringer og styrke (…)», står det i rapporten.

Med disse ordene plasserte takstmannen samtidig millionregningen hos leietaker Bymiljøetaten i Oslo, og ikke gårdeier Anthon B. Nilsen som kun har ansvaret for råbygget.

Heller ikke Vulkan Eiendom som hadde drevet sprengningsarbeider på nabotomten, kunne lastes, konkluderte rapporten.

Fire konsulentrapporter

Men til tross for en så tydelig konklusjon, mente Bymiljøetaten likevel at det var behov for en vurdering utover den forsikringsselskapets takstmann ga.

De bestilte derfor en egen rapport fra Opak som i sin rapport skriver at rystelser ved grunnarbeider ved naboeiendommen til Vulkan Utvikling kan ha vært utløsende, en konklusjon som altså gikk i favør av bestiller Oslo kommune.

Samtidig konkluderte en tredje rapport, bestilt av utbygger på nabotomta Vulkan utvikling, i likhet med takstmannen at himlingen var feilmontert og underdimensjonert.

Men selv med to rapporter som pekte i retning av feilmontering og underdimensjonering, krevde kommunen en fjerde og uavhengig rapport på bordet for å få en endelig vurdering av saken.

Da den kom på bordet syv måneder etter takkollapsen, var den like entydig i sin dom som den første hadde vært.

Himlingen var feildimensjonert og underdimensjonert.

Halv million i leiekostnader

Mens krangelen pågikk ble det sammenraste taket liggende urørt, og i ett år har skolen måttet leie og låne midlertidige gymlokaler blant annet hos SATS like ved skolen.

I vårsemesteret brukte Elvebakken VGS 258.000 kroner på husleie hos SATS, og rektor Per Solli sier regningen for høsten trolig vil lande på det samme.

Med andre ord ender trolig totalen på over en halv million kroner i leieutgifter.

– Vi har fått dekket kostnadene vi hadde i vår av Undervisningsetaten, og vi regner med at vi får dekket utgiftene for i høst også. Men jeg vil tro dette er kommunale midler som kunne blitt brukt på langt mer nyttige formål, sier rektor Per Solli.

Kommunen: Måtte sikre at alt ble gjort riktig

Bymiljøetaten i Oslo er enig i at tiden som har gått langt fra er ideell.

– Man kan selvfølgelig se på om det hadde vært mulig gjøre jobben raskere, men vi ville være sikre på at det vi gjorde var kontrollerbart og synlig for omverdenen, sier sjefsingeniør Willy Zakariassen i Bymiljøetaten i Oslo.

– Hvorfor har dette tatt så lang tid?

– Det var som nevnt en del prosesser vi måtte gjennom får å sikre at avgjørelsene ble tatt på riktig måte. Vi må kvalitetssikre alt vi gjør, hente inn anbud og være trygge på at alt som blir gjort skjer i henhold til lovverket. Det kan være tidkrevende å få alt gjennom systemet, sier Zakariassen.

– Hvor mye har takarbeidene kostet?

– Jeg har ikke sett den endelige sluttsummen helt enda, men den skal ligge på rundt to millioner kroner, sier Zakariassen.