Innovasjonen i byggenæringen må løftes fram

Det er utrolig mye innovasjon og utvikling i byggenæringen, men dessverre er mye av dette godt bevarte hemmeligheter rundt om i mange bedrifter. Alt for mange bedrifter har ikke utnyttet de mulighetene om å søke statlig støtte. Skjønt vi vet at slike søknader ikke alltid blitt tatt på alvor. Mange saker blir avslått av mer eller mindre tvilsomme årsaker.

Nå skjer det et skifte i ledelsen i Innovasjon Norge etter at Gunn Ovesen nå forlater stillingen som administrerende direktør 1. januar 2014.

Hun har sikkert gjort mye bra for innovasjonen i Norge, men vi kommer aldri til å tilgi uttalelsene hennes om at det ikke skjer noe innovasjon i byggenæringen. Dette var en flåsete uttalelse og det forteller vel kanskje mer om henne og Innovasjon Norge. De kan umulig ha fulgt godt nok med i timen.

Ovesen har innehatt stillingen fra opprettelsen av Innovasjon Norge i 2004. Før dette var hun administrerende direktør i SND. Fratredelsen skjer etter en dialog med styret, heter det i en pressemelding.

Nå har det skjedd mye på tresiden, men dette kommer av at Landbruksdepartementet gjennom statsbudsjettet har lagt sterke føringer, bl a når det gjelder bevilgninger til Treprogrammet gjennom Innovasjon Norge.

Mange andre i byggenæringen har reagert på denne forskjellsbehandlingen.

Vi unner aktørene på tresiden all mulig støtte, og det har også skjedd veldig mye positivt når det gjelder anvendelse av treprodukter. Men vi misliker at myndighetspersoner har satt det ene produktet opp mot hverandre. Skal vi få til en god utvikling i byggenæringen er det samspillet mellom de ulike produktene, som er viktig. De ulike materialene har ulike egenskaper. Politiske vedtak kan ikke snu opp ned på det.

Vi håper at den nye ledelsen i Innovasjon Norge vil se på hele byggenæringen og de mulighetene som ligger i denne store og for Norge viktige næringen. Og så er det viktig å erkjenne at det skjer enormt mye FoU i byggenæringen.

Det er nå nødvendig at både enkeltbedrifter og byggenæringens organisasjoner engasjerer seg sterkere i forhold til Innovasjon Norge og det virkemiddelapparatet som ligger i denne organisasjonen.