VENTER PÅ SVAR. Leder for miljøkrimavdelingen i Økokrim, Hans Tore Høviskeland, venter fortsatt på svar på lovendringene de foreslo for tre år siden.

Foreslo lovskjerping mot sosial dumping i 2010 - venter fortsatt på svar

Økokrim mener strafferammene for sosial dumping er for lave, og foreslo innstramminger i allmenngjøringsloven for tre år siden. Ennå har de ikke fått svar fra Arbeidsdepartementet.

Brudd på loven som skal hindre konkurransevridning og sikre utenlandske arbeidstakere likeverdige lønns- og arbeidsvilkår kan i dag bare straffes med bøter.

Økokrim mente allerede for tre år siden at tiden hadde løpt fra lovverket og at behovet for å heve strafferammen var stort.

– Strafferammen i to nye miljølover, naturmangfoldloven og markaloven, er til sammenligning ett år og tre år ved særlig skjerpende omstendigheter, skrev leder for miljøkrimavdelingen i Økokrim, Hans Tore Høviskeland i avdelingens eget blad «Miljøkrim» i desember 2010.

Fra bøter til fengsel

En måned tidligere hadde Økokrim sendt brev til Riksadvokaten med forslag om lovskjerpinger i allmenngjøringsloven. Saken ble etter kort tid sendt videre til Arbeidsdepartementet, men tre år etter er altså saken fortsatt ikke behandlet.

– Vi hadde gjerne sett at vi fikk en avklaring. Strafferammene har ikke fulgt den utviklingen vi har sett innenfor sosial dumping, sier Hans Tore Høviskeland til Byggeindustrien.

I brevet som har ligget hos Arbeidsdepartementet i tre år, argumenterer Økokrim med at det er store penger å tjene for både arbeidsgiver og oppdragsgiver på å bryte allmenngjøringslovens krav til minstelønn.

– Vi mener at allmennpreventive hensyn skulle tilsi at strafferammen bør heves fra bøter til fengsel i inntil ett år. Ved grove overtredelser bør den heves til to års fengsel, sier Høviskeland.

Få dømmes for sosial dumping

I brevet som ble sendt fra Økokrim hevder de at en slik innskjerping vil bety en reell forskjell for politiets muligheter til å etterforske og straffe alvorlige overtredelser av allmenngjøringsloven. I dag er svært få som i det hele tatt er dømt for sosial dumping i Norge.

– Det kan tenkes at noen politidistrikt ikke prioriterer overtredelse av allmenngjøringsloven fordi den bare medfører bøtestraff. Da prioriterer de heller å se på mer alvorlige overtredelser av for eksempel utlendingsloven, sier miljøkrimlederen.

Departementet: Forslaget er til vurdering

Ifølge Arbeidsdepartementet er Økokrims spørsmål om lovinnskjerpinger «for tiden til vurdering».

Det skriver departementets fagavdeling i en e-post til Byggeindustrien.

– Vurderingen av strafferammene er en del av en bredere gjennomgang og vurdering av håndhevingen av alvorlige brudd på arbeidsmiljølovgivningen, som også har vært behandlet i Stortinget i juni 2012. Denne gjennomgangen har allerede ført til enkelte lovendringer, heter det i e-posten.

Vil ha "gode bransjeprogram"

Statssekretær Kristian Dahlberg Hauge (Frp) er heller ikke tydelig på når Økokrim kan vente svar, men sier regjeringen ønsker å få på plass gode bransjeprogram i sektorer med mange useriøse aktører.

– Vi har sagt vi skal ha en gjennomgang av tiltakene mot sosial dumping for å finne ut hvilke som er de mest virkningsfulle. Dette er nødvendig før regjeringen eventuelt tar nye grep for å hindre sosial dumping, sier Hauge.

Byggeindustrien har ikke lyktes med å få en kommentar fra tidligere arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap), men partikollega og arbeids- og sosialpolitiker Anette Trettebergstuen sier på vegne av Arbeiderpartiet at arbeid mot sosial dumping hadde høyeste prioritet under Stoltenberg.

– Over 40 tiltak og tre hand­lingsplaner for å bekjempe sosial dumping og sikre et fortsatt anstendig arbeidsliv er et bevis på nettopp det. Derfor ble det også for første gang i Norge lagt fram en stortingsmelding med full gjennomgang av arbeidslivets muligheter og utfordringer, sier Trettebergstuen.

Denne saken er hentet fra artikkelserien "En bit av Bygge-Norge - problemene og mulighetene" i Byggeindustrien nummer 18.