Diesellekkasje på Skjervøy truer tusenvis av laks

180.000 liter diesel rant ut i havna i Skjervøy i Troms da ei kai brøt sammen natt til lørdag. Store mengder oppdrettslaks er truet av sølet.

Det er lagt ut lenser for å begrense skaden, men det er usikkert om laksen kan reddes, melder politiet i Troms.

– Brannvesenet har ansvaret for opprydningsaksjonen, og de har tilkalt eksperthjelp i helikopter fra Tromsø. Samtidig har laksebedriften lagt ut lenser for å berge laksen, sier operasjonsleder Trond Høydal i Troms politidistrikt til NTB.

Tromsø, som ligger rundt 30 mil unna, har den nærmeste oljevernberedskapen, ifølge Høydal. Været i området er rolig og ikke til hinder for opprydningsarbeidet. Senere lørdag er det imidlertid meldt kuling.

Råtten brygge

Det var en stor del av en gammel trebrygge som brøt sammen og rev av noen dieselledninger, fikk det lokale brannvesenet melding om klokka 8 lørdag morgen. Dermed fosset dieselen rett ut i sjøen. Halvannen time etter at brannvesenet meldte fra om skaden, omkring klokka 9.30, var lekkasjen stanset, men da var allerede 180.000 liter havnet i sjøen, ifølge Høydal.

– Det er jo tragisk, ikke minst for sjømatbedriften Lerøy Aurora, som har et lakseslakteri like i nærheten, sier han.

Den gamle, råtne brygga var dekket med et tungt lag snø da den til slutt brøt sammen.

Bedriften frykter nå at laks til store verdier kan gå tapt.

– Dette er vi ikke glad for, sier fabrikksjef Tore Pettersen til Nordlys.

Det står 32.000 laks i merdene til en verdi av rundt 8,8 millioner kroner.

Konserndirektør for havbruk i Lerøy Seafood Group, Stig Nilsen, sier situasjonen på Skjervøy er svært alvorlig, men at den så langt ikke vil få andre følger enn stans i produksjonen.

– Vi har beredskap for nettopp slike situasjoner. Da våre ansatte ble kjent med utslippet, rullet de straks ut lenser som ligger klare på anlegget og fikk slik stengt dieselen ute. Samtidig stanset vi all produksjon, sier han til avisa Framtid i nord.

– Dramatisk

Operasjonssjef i Bunker Oil, Ove Rørvik, sier omfanget av lekkasjen virker større enn først antatt. Han har fått opplyst at en båt bunkret ved midnatt, og at alt da var i orden.

– Så har rundt 100 kvadratmeter av kaia rast ned. Rørledningene fra tankene er slitt av og elektriske ledninger dratt ut. I den forbindelse er det mulighet for kortslutning i forbindelse med en ventil, noe som kan ha ført til større utslipp, sier Rørvik til Nordlys.

Et vitne avisa har snakket med, sier at det ser dramatisk ut.

– En stor del av kaia har ramlet i havet, og det lukter diesel i hele området. Dette kunne gått veldig galt hadde det vært folk på stedet da det skjedde, sier vitnet, som også opplyser at området var usikret.

Ifølge Framtid i nord er det den konkursrammede bedriften Skjervøy Sjømat som eier kaianlegget.