Illustrasjonsfoto

Tre av ti polske arbeidere i Oslo blir utnyttet

Nesten én av tre polske arbeidere i Oslo er både blitt snytt for lønn og nektet sykepenger, viser tall fra forskningsstiftelsen Fafo.

– Arbeidsinnvandrere har dårligere forhold enn andre arbeidstakere og mange blir utnyttet, sier direktør Sigrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet til Dagsavisen.

Hun viser til tall fra Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning (Fafo) som viser at 30 prosent av polske arbeidstakere i Oslo jobber svart eller såkalt grått. Det betyr at de ikke har skriftlig kontrakt og/eller betaler skatt.

Mange lovbrudd

Like mange blir snytt for lønn og like stor er andelen polske arbeidere som er blitt nektet betaling når de er blitt syke.

– Det er mange som ikke får den lønna de skal og ikke har noen rettigheter hvis de blir syke. Da sendes de hjem, og det hentes inn nye i stedet, sier Svendsen.

De fleste arbeidsgiverne utnytter ikke sine utenlandske arbeidstakere, men altfor mange har en praksis som ikke er bra, sier hun.

– Når vi fører tilsyn, finner vi lovbrudd og mangler i sju av ti tilfeller, sier tilsynsdirektøren.

– Ikke akseptabelt

Statssekretær Torkil Åmland (Frp) i Arbeidsdepartementet ser på arbeidsinnvandring både som en stor ressurs, men sier at det også fører med seg store utfordringer. Han er imidlertid langt fra fornøyd med situasjonen for de utenlandske arbeiderne:

– Det er ikke en akseptabel tilstand. De fleste forholder seg til plikter og rettigheter som de skal, men vi må ha et sterkt fokus på disse utfordringene og Arbeidstilsynet må styrkes. Disse utfordringene går på tvers av etater, så det er viktig med samarbeid mellom etatene.

Den nye nettsiden workinnorway.no i regi av Skatteetaten, Utlendingsdirektoratet og Arbeids- og velferdsetaten Nav skal gjøre det enklere for utenlandske arbeidstakere å finne nødvendig informasjon om hvordan arbeidslivet fungerer i Norge.