Rundt 800 millioner ubrukte fylkesveikroner i 2013

Vedlikeholdsetterslepet på norske veier er et stadig tema for både bransjen, bilistene og politikerne. Samtidig klarer vi ikke å bruke nok av de bevilgede pengene.

I november kunne Romerikes Blad melde at Vegvesenet i Akershus kun har maktet å bruke opp drøyt halvparten av de bevilgede pengene til fylkesvei i år.

299 millioner kroner har Statens vegvesen i mindreforbruk i Norges største veifylke. Dette er det største mindreforbruket på norske fylkesveier i 2013.

Forsinket oppstart, for store bevilgninger til enkeltprosjekter, samt bevilgning til prosjeter som ikke lar seg gjennomføre så lett trekkes fram som årsaker til mindreforbruket.

Totalt strekker den totale restpotten seg trolig over 800 millioner kroner. Dette er ikke riktig sikkert, da året ennå ikke er helt omme, og tallene Vegvesenet sitter på, er ikke helt komplette. Tallene Byggeindustrien har fått tilgang til, omfatter kun 16 fylker og ikke de tre fylkene Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal i Vegvesenets Region midt.

For resten av landet er bunnlinja som egentlig skulle bli vei på rundt 785 millioner kroner.

Ikke alle fylkene har store mindreforbruk. Flere norske fylker melder om å havne temmelig akkurat på budsjettet, og de aller fleste har små differanser på regnskapet.

Sammen med Akershus, som har den største potten ubrukte veipenger, finner vi også Nordland, med 200 millioner, og Telemark, med 107 millioner kroner i mindreforbruk.