Ta ekstremvær på alvor

Ekstremværet Ivar har herjet i Midt-Norge, men takk og pris gikk det ikke liv etter det vi vet. De materielle skadene ble også mindre enn fryktet. Denne gang tok myndighetene varslet med stort alvor, og ikke minst vil vi fremheve Kristiansund kommune som raskt etablerte sin beredskapsorganisasjon.

Nå har Kristiansund og denne del av landet opplevd alvorlige hendelser før. Mange som opplevde nyttårsorkanen i 1992, vil aldri glemme den. Da gikk det skikkelig ille. Mennesker ble drept - flere som følge av opprydding i skogen etter rotvelt. Dette kan også skje denne gangen. Det gjelder å være forsiktig. Skadene etter orkanen i 1992 var betydelige, ikke minst i Kristiansund.

Denne orkanen førte til omfattende gjennomgang av regelverket i forhold til bygging. Ikke minst kom det nye bestemmelser når det gjelder innfesting av tak, festing av takstein m v.

De nye reglene har opplagt sikret mange bygg. Men fortsatt ser vi at det oppstår skader også på nyere bygg. Årsaken er at man ikke har fulgt reglene. Fusker man med innfestingen og andre byggdetaljer kan det gå galt, og dessverre gjør det det.

Når det gjelder beredskapen som settes inn når uværet kommer, er det selvsagt mange som mener at myndighetene overdriver. Blir man hindret noen minutter på grunn av at en bro eller vei må stenges, og må man avbryte arbeidet for å hente barn i barnehage og skole før tiden, skaper det irritasjon.

La gå med det. Vi skulle vite hvilke kritikk kommuner og myndigheter ellers hadde fått dersom man ikke satte inn tiltak.

Det blir stadig tøffere, våtere og villere vær. Det må vi innrette oss etter - og kommuner og andre myndigheter må selvsagt ta dette på alvor.

Som oftes går det bra, men skifter vinden retning og kommer den fra "gal" kant kan situasjonen bli veldig dramatisk. Da er det fare både for folk og verdier.

Vind, vann og bølger er ikke å spøke med.