Foto: Ådne Homleid

Gjøvik åpner ny skysstasjon

Reisende kan nå ta i bruk en ny og fremtidsrettet skysstasjon på Gjøvik.

Oppland fylkeskommune, Opplandstrafikk, Gjøvik kommune, Jernbaneverket, Statens vegvesen og Rom Eiendom har i et samarbeidsprosjekt rehabilitert stasjonsbygget, bygget ny terminal som samlokaliserer tog, buss og taxi samt oppgradert kollektivgata med nye plattformer for bussene

Partene har sammen renovert og bygget om slik at Gjøvik skysstasjon er blitt et moderne regionalt kollektivknutepunkt, skriver Rom Eiendom i en melding.

Rom Eiendom har hatt ansvaret for arbeidene på den gamle stasjonsbygningen og det nye venteromsbygget. Entreprenørselskapet Syljuåsen har utført arbeidene med stasjon- og venteromsbygget i en hovedentreprise til en verdi av drøye elleve millioner kroner, og JAF arkitektkontor har tegnet bygget.

- Eksisterende kioskbygg er utvidet med nye publikumsarealer og inneholder venterom, toalett og kafé og fremstår som en moderne skysstasjon. I tillegg er den fredede stasjonsbygningen som er et kulturminne, rehabilitert og ivaretatt for ettertiden. Stasjonsbygget er leid ut til Gjøvik Næringsråd, Gjøvikbanen, Jernbaneverket og Gjøvik Taxi, forteller prosjektdirektør Trond Rusten i Rom Eiendom.

I tillegg til Rom Eiendoms bygningsmessige arbeider har Jernbaneverket oppgradert både kort- og langtidsparkeringsområdet ved stasjonsområdet, Opplandstrafikk/Oppland Fylkeskommune og Statens vegvesen har bygget ny gateterminal for busser, og Gjøvik kommune ruster opp parkområdet med et skateanlegg som ferdigstilles sommeren 2014. Hele prosjektet er en del av byutviklingen i Gjøvik sentrum.

Gjøvik skysstasjon er viktig for kollektivtrafikken i hele Mjøsregionen. Daglig er det rundt 300 bussavganger og –ankomster på skysstasjonen, toget har 11 avganger og ankomster og årlig drar eller kommer 1 million passasjer fra dette knutepunktet.

- De bussreisende kan nå ta bussen fra en ny flott kollektivgate. Det blir en moderne kollektivgate som skal gjøre det enkelt å reise kollektivt med buss, sier rådgiver i Opplandstrafikk Maren Høilund.

Opplandstrafikk, Oppland fylkeskommune, Jernbaneverket, Gjøvik kommune, Statens vegvesen og Rom Eiendom er alle på plass når Gjøvik skysstasjon åpnes offisielt fredag 13.desember. Ordfører Bjørn Iddberg står for åpningen.