Vikhammer senteret i Malvik har fått store skader av ekstremværet "Ivar". Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix<p>Et har veltet over en bil i Stjørdal sentrum under ekstremværet "Ivar" torsdag kveld. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix</p>En båt ligger i Ellingsøyfjorden utenfor Ålesund under ekstremværet "Ivar" torsdags ettermiddag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixSigbjørn Larsen prøver å sikre flytebryggene foran Frøya Kystcamping mens "Ivar" herje på Frøya torsdag ettermiddag. Foto: Ned Alley / NTB scanpixPolitiet stengte turområde i Stjørdal sentrum under ekstemværet "Ivar" torsdag kveld. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpixTak har blåst av på Ringvål i Trondheim under ekstremværet "Ivar". Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpixBrannvesenet stengte Stjørdal havn i påvente av ekstemværet "Ivar". Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpixStormvarslet på Bjønnahaugen i Kristiansund viste storm (Grønn) fra Nord Vest (2 x rød) under ekstremværet "Ivar" torsdag kveld. Foto: Håkon Bloch / NTB scanpixFlere trær blåste ned mens Ivar herjet gjennom Trøndelag. Her over riksvei 714 på Frøya. Foto: Ned Alley / NTB scanpixSjøen slo torsdag kveld inn over havna i Trondheim under ekstremværet "Ivar". Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix

Ivar tok strømmen fra minst 53.000 i Midt-Norge (Bildekarusell)

Minst 53.000 husstander i Midt-Norge mistet strømmen da ekstremværet Ivar raste inn over kystfylkene torsdag. Men innbyggerne selv ble stort sett skånet.

Verken i trøndelagsfylkene eller Møre og Romsdal hadde politiet registrert alvorlige personskader torsdag kveld. Da hadde vinden løyet, og Ivar reist videre østover mot Bottenviken, ifølge Meteorologisk institutt.

Ekstremværet etterlot seg riktignok en mengde veltede trær, ødelagte hustak og biler som var blåst over ende. Men foruten enkelte mindre hendelser, der personer var tatt av vinden og måtte til legesjekk etterpå, ble innbyggerne langs kysten skånet for ekstremværet rent fysisk, selv om minst 53.000 abonnenter ble strømløse i løpet av de tre-fire timer uværet herjet.

– Det er dette vi har fått rapportert så langt. Vi opererer med minstetall, fordi det er for tidlig å si hvor stort skadeomfanget er etter dette ekstremværet har, sier talsmann Kjetil Hillestad i Norges Vassdrags – og Energidirektorat til NTB.

Da vinden hadde lagt var minst 52.300 fortsatt strømløse. Verst gikk det ut over Sør-Trøndelag, der minst 30.000 abonnenter mistet strømmen. De delte skjebne med 19.300 abonnenter i Nord-Trøndelag og 3.000 abonnenter i Møre og Romsdal.

Voldsomt, men kortvarig

Både i Møre og Romsdal og i Sør-Trøndelag gikk politiet på forhånd ut med innstendige oppfordringer til befolkningen om å holde seg innendørs og om å sikre løse gjenstander. Det kan ha bidratt sterkt til at skadeomfanget ble så begrenset som det ble.

– Vi kan nok regne med at dette har ført til at skadeomfanget er mindre enn vi kunne vente oss. Nå har vinden løyet her hos oss, og nettopp at uværet var så kortvarig bidro nok også til å begrense omfanget, sier operasjonsleder Ole Bjørn Harang i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Ekstremværet Ivar er først og fremst kraftig vind – sterk storm opp til orkan i styrke – som i løpet av to-tre timer feide over kystfylkene. Allerede relativt tidlig torsdag kveld avtok vinden i styrke. I Nord-Trøndelag pustet operasjonsleder Stig-Roger Olsen lettet ut i 22-tiden.

– Vi har ikke hatt noen personskader her som vi kjenner til, så det har på et vis gått bra. Nå holder vinden på å løye, og vi håper det ikke kommer inn meldinger om personskader nå, sa han til NTB.

Blåste over ende

I Sør-Trøndelag var vinden på sitt sterkeste mellom 18 og 20 torsdag kveld, ifølge politiet. Der gikk de på forhånd ut med innstendige oppfordringer til publikum om å holde seg innendørs og borte fra sentrumsgatene, blant annet for å unngå å bli truffet av gjenstander som vinden slynget av gårde.

Da klokka rundet 19, fastslo politiets innsatsleder Tonje Westad at heller ikke her lå det an til å bli vesentlig stort skadeomfang, selv om det var registrert en del naturskader. Ifølge Adresseavisen ble en kvinne brakt til St. Olavs sykehus etter at hun ble feid over ende av vinden.

– Nå har det roet seg her, og situasjonen er nesten tilbake til det normale, sier operasjonsleder Bjørn Handegard i Sør-Trøndelag politidistrikt.

I Ålesund måtte en person som ble tatt av vinden og blåst over ende, få behandling på legevakten. Da vinden hadde løyet syntes det å være den mest alvorlige skademeldingen.

– Det var veldig intenst i noen få timer. Stormen kom like fort som den gikk. Det var nok grunnen til at det gikk så bra, sier Ole Bjørn Harang.