Adm. dir. Tor backe sammen med Plans generalsekretær Olaf Thomessen (t.h). (Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Rørleggere ga rent vann i jubileumsgave

I løpet av jubileumsåret 2013 har NRLs medlemsbedrifter samlet inn 200.000 kroner til Plans GIVE ME 5-prosjekt i Senegal.

Rørleggerbedrifter over hele landet har bidratt til at Plan har kunnet sluttføre et viktig prosjekt for barns overlevelse i et land der ett av ti barn dør før fylte fem år, blant annet som følge av skittent vann.

Fakta om aksjonen

* 780 millioner mennesker har ikke tilgang på rent vann

* I Senegal dør hvert tiende barn før de fyller fem år. Mangel på rent drikkevann er en av årsakene.

* 1 av 3 barn har ikke tilgang på rent drikkevann

* Av barn som dør før fylte fem år, dør 35% av sykdommer knyttet til skittent drikkevann og dårlige sanitærforhold

Verdens viktigste aksjon, ble den kalt fordi den satte søkelyset på en helt grunnleggende ressurs for et velfungerende samfunn. Nemlig rent vann. En selvfølge for nordmenn i dag, men ikke like selvfølgelig da NRL ble dannet for 100 år siden. Dermed passet aksjonen godt som et jubileumstiltak.

-Det er flott at aksjonen har engasjert så bredt. Små og store bedrifter fra hele landet har ønsket å gi et lite bidrag til noe som blir et stort løft for andre. Aksjonen markerer samtidig rørfagets betydning for samfunnsutviklingen, sier administrerende direktør Tor Backe i NRL.

I tillegg til medlemsbedrifter i NRL har blant annet bransjeforeninger, fagforeningen og leverandører bidratt.

Startskuddet for jubileumsaksjonen gikk på Verdens vanndag 22. mars, en FN initiert merkedag som markeres over hele verden. Målet var å samle inn minst NOK 100.000 til PLANs prosjekt “GIVE ME 5”i Senegal. Prosjektet omfatter vaksinering, medisiner og rent vann slik at flere barn får oppleve sin 5-årsdag. Prosjektet i Senegal er nå fullført, blant annet som følge av NRL-bedriftenes bidrag til prosjektet. Penger har vært samlet inn gjennom DM til bedrifter, engasjement på Facebook og egne aktiviteter på bransjesamlinger.

– Plan er avhengig av engasjement fra bedrifter og enkeltpersoner for å kunne gjøre jobben vår på en god måte. Derfor er det ekstra verdifullt når prosjektene våre når ut til ansatte i bedriftene vi samarbeider med. Plan jobber for at barn i utviklingsland skal få oppfylt sine rettigheter og bidraget fra NRL er et viktig steg i den retningen, sier Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge.

Plan og NRL inngikk et femårig samarbeid i 2012, hovedsakelig knyttet til GIVE MED 5-prosjektet. Når dette arbeidet nå er avsluttet søker NRL etter et nytt Plan-prosjekt hvor organisasjonens årlige bidrag kan komme til nytte.