Det nye bygget kommer i Stortorvet 7. Foto: nyebilder.no

Dark arkitekter vant konkurranse om Stortorget 7

Dark Arkitekter AS stakk av med seieren i den innbudte arkitektkonkurransen om utforming av nytt volum og endrede fasader for eiendommen Stortorvet 7 i Oslo, samt konsept for byrommet Stortorvet.

Målet for konkurransen var å frembringe fasader som kan realiseres i forhold til bakenforliggende løsninger, og som gir et kvalitetsmessig løft for brukerne av bygget, naboer og for de som ferdes i denne del av sentrum.

Av programmet framgår det et ønske om at "fasadeløsningen bør være egnet til å begeistre og gjøre Stortorvet 7 til et mer positivt innslag i bybildet enn i dag, et bygg som byen kan være stolt av. Fasadene må ha en verdighet som vegg mot et av byens viktigste byrom."

Konkurransen skulle også frembringe gode ideer og skisser til ny utforming av plassen, med spesiell vekt på å forbedre forholdet mellom eiendommen Stortorvet 7 og plassen.

Deltakerne i konkurransen var:

  • Hille Mellbye Arkitekter
  • Dark Arkitekter
  • Snøhetta
  • L2 Arkitekter
  • Jarmund/Vigsnæs Arkitekter

De innleverte utkast er blitt evaluert av en jury bestående av:

  • Egil Svoren, Administrerende direktør, Schage Eiendom
  • Vegard Netland Martinsen, Eiendomssjef, Schage Eiendom
  • Gunnar Bøyum, Administrerende direktør, Tjuvholmen KS
  • MNAL Ole Wiig, Daglig og faglig leder, Narud Stokke Wiig
  • MNAL Espen Pedersen, partner i Lund Slaatto Arkitekter

Juryens sekretær har vært sivilarkitekt MNAL Gisle Nataas, Norske arkitekters landsforbund. Konkurransefunksjonær har vært Per Rygh, Norske arkitekters landsforbund.

Om vinnerprosjektet ”Remiks” sier juryen:

"Prosjektet har en sympatisk tilnærming til oppgaven sett i forhold til vernespørsmål og bærekraft, med tanke på å bevare de beste kvalitetene i det eksisterende bygget. Forslagsstiller har utvist en god forståelse for bysituasjonen og det eksisterende byggets mangler og svakheter i denne sammenhengen. ”Remiks” lykkes langt på vei å etablere gode og nye bymessige relasjoner til henholdsvis gateløp, torget og omkringliggende bebyggelse. ”Remiks” er et fleksibelt og realistisk konsept, både med hensyn til økonomi og gjennomførbarhet i forhold til antikvariske interesser."

"Man har bestrebet seg på å finne frem til et vinnerprosjekt som både er visjonært og utviklingsdyktig over tid og med et konseptet som er robust nok i forhold til de endringer som må forventes å komme i detaljprosjekterings- og gjennomføringsfasen", avslutter juryen.