Per Cato Standal (til venstre) og Len Miller i Reforcetech har fem kilo fiber i hendene - nok til å armere en kubikkmeter betong.

Norske Reforcetech klare til å ta verden

En norskprodusert nyvinning begynner å vekke stor interesse i betongverdenen. Reforcetechs basaltfibre sprer seg som et spindelvev i betongen, og gradvis også i verdensmarkedet.

I november skrev Byggeindustrien om norske Reforcetech, som ønsker å ta det internasjonale fibermarkedet fra Norge.

I slutten av oktober var Buskerud-bedriften på plass i Lillestrøm på Veidekkes betongkonferanse, hvor de viste fram produktet sitt til de fremmøtte i Veidekke-systemet.

Reforcetechs patenterte Minibars av basalt har imponerende egenskaper, og interessen, både i og utenfor Norge, øker raskt for den steingode ideen.

Sterk og smidig

Fem kilo med Reforcetechs basaltfiber i en kubikkmeter betong kan erstatte stålarmering i flere konstruksjoner, samtidig som at betongen kan behandles omtrent som om den var helt uarmert. Fiberarmeringen sparer tid, ruster ikke, og på grunn av materialbruken og designet, vil fiberne kunne spres jevnt gjennom hele betongen.

– Med fiberarmeringen kan man, for eksempel, gjøre betongvegger 50 prosent tynnere enn med tradisjonelle stålarmerte betongvegger. Basaltfiberne vi har utviklet, har en materialtetthet i nærheten av den vi finner i betongen selv, så fiberne vil hverken synke nedover eller flyte oppover i betongen. Den sprer seg som et spindelvev, forteller visepresident i Reforcetech, canadiske Len Miller.

Reforcetechs basaltfiber er heliksformet og kun 0,6 millimeter tykke.

53-åringen gikk fra å ha ansvaret for en stor bilprodusent i hjemlandet til å ha produksjonsansvaret for en liten norsk byggevareprodusent. Men Reforcetech vokser fort, og Miller forteller at de snart har vokst seg ut av fabrikklokalene i Røyken kommune i Buskerud.

Gutta i Røyken

Reforcetech startet opp med produksjon av armeringsstenger i kompositt på midten av 2000-tallet, og startet produksjon i fabrikken i Røyken kommune i 2009. Første generasjon av Minibars i basalt kom i 2010, etter inspirasjon fra armeringsstengene.

– Siden den gang har vi utviklet flere generasjoner av minibars, forteller administrerende direktør Per Cato Standal.

Første generasjon minibars hadde en tykkelse på 2,1 millimeter. Dagens minibars er tredje generasjon, og her har Reforcetech fått ned diameteren til 0,6 millimeter.

– Tynnere fiber betyr flere fiber i hver kubikkmeter, sier Standal.

Mellom 140 og 170.000 fiber går på de fem til seks kiloene med Minibars som brukes i en kubikkmeter betong.

Tar verden

Basalten som brukes i Reforcetechs minibars importeres fra Russland, men i dag foregår all produksjon i fabrikken i Røyken. Siden Byggeindustrien snakket med Strandal og Miller i april, har de åttedoblet produksjonen, og utvidet kapasiteten i fabrikken.

– Vi regner med å fortsette å vokse, og vi må nok snart finne større fabrikklokaler til den norske produksjonen. I disse dager bygger vi også en Reforcetech-fabrikk i Qatar for å produsere for markedet i Midtøsten, forteller Len Miller.

I tillegg til å ha patent i Norge og EU, venter minibars på patenter i 70 forskjellige land.

I Norge har Reforcetech samarbeidet med Veidekke på fire forskjellige betongprosjekter, inklusive fasadeveggene på Veidekkes regionalkontor på Rudshøgda i Hedmark, som i fjor vant konsernets betongpris.

I tillegg er Reforcetech inne i USA, Australia, New Zealand, Nederland, Belgia og Sverige, hvor betong armert med basaltfiber skal benyttes på samtlige sporvekslinger til Gøteborg-trikken.