Foto: Trond Joelson

Olav Thon gir bort formuen

Olav Thon (90) gir bort hele formuen sin på 25,4 milliarder kroner. Pengene skal gå til allmennyttige formål.

Eiendomskongen etablerer en stiftelse med en verdi som revisorer anslår til 25,4 milliarder kroner.

Stiftelsen skal ha et styre bestående av sju medlemmer og ha to formål. Det første er å eie Olav Thon Gruppen og underliggende virksomheter. Det andre er å utdele midler til allmennyttige formål.

– Vi regner vel med at vi skal være i stand til å dele ut minimum 50 millioner per år. Av dette beløpet regner jeg med at omtrent halvparten skal gå til forskning, særlig innen matematiske og naturvitenskapelige fagområder, inkludert medisinske fag, sier Thon til TV 2.

– Mitt beste bidrag

Ifølge vedtektene kan det deles ut midler til å fremme fremragende entreprenørskap og til allmennyttige formål i lokalsamfunn der Olav Thon Gruppen driver virksomhet.

– De senere år har jeg tenkt mye på denne saken. Min konklusjon er at det å sikre en fortsatt samlet utvikling av Olav Thon Gruppen, samtidig som deler av det resultat virksomheten skaper utdeles til ulike allmennyttige formål, er det beste samfunnsbyggende bidrag jeg kan gi, sier Thon.

Støtte kan også ytes til investering i fast eiendom til bruk i allmennyttige formål, heter det videre.

Oppretter priser

Det er særlig fagfeltene naturvitenskap og medisin som tilgodeses av Olav Thon Stiftelsen.

Vedtektene stiller opp flere priser som skal deles ut. Inntil ti priser, hver på 500.000 kroner, kan tildeles norske og utenlandske forskere som yter fremragende undervisning av studenter innen det matematisk-naturvitenskapelige og medisinske fagområde ved norske læresteder.

Midler kan også utdeles til forskningsprosjekter, under forutsetning av videreformidling av den ervervede kunnskap ved norske læresteder.

En internasjonal pris på 5 millioner kroner kan tildeles for fremragende forskning innen det matematisk-naturvitenskapelige og medisinske fagområde.

Stiftelsens styre består av Olav Thon (leder), Tron Harald Bjerke (nestleder), Sissel Berdal Haga, Thore Liverød, Ole-Christian Hallerud, Arne Blikstad Sperre, Dag Tangevald-Jensen, Morten Thorvaldsen (varamedlem) og Lars Løseth (varamedlem)