Sjøbadet Park

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Sentral beliggenhet, gode solforhold, utsikt til ytre Oslofjord og et stort spenn av leilighetsvariasjoner har på et gammelt industriområde gitt de hittil dyreste boenhetene i Moss.

Fakta

Sted: Moss

Prosjekttype: Leilighetsbygg

BTA: 7.500 kvm. (inkl. p-kjeller)

Byggherre: Blåkläder

Totalentreprenør: AF Bygg Østfold

Entreprenørkostnad eks mva: 208 millioner kroner

Arkitekt: Jansen Arkitekter

Arkitekt for byggherre/forprosjekt: Link Arkitektur

LARK: Per André Hansen Landskapsarkitekter

Byggherrekoordinator: Prokon

Byggherreombud: Friskander

Rådgivere og tekniske entreprenører: RIB og RIBR: Multiconsult l RIA: COWI l RIG: GEoVita l Rådgiver utv. og utførende grunnarbeider: Park & Anlegg l Rådgiver varme, sanitær og sprinkel (og utførende): Imtech l

Rådgiver ventilasjon og utførende: Østfold Enøk og ventilasjon: / Lars Myhre Østfold l RIE og utførende: Totaltek

Underentreprenører og leverandører: Rivearbeider: Øst-Riv l Pelearbeider: Seierstad Pelemaskiner l Betongarbeid: Submet l Prefab betong: Contiga l Plattendekker og forskalingselementer: Färdig Betong l Flisarbeider: Murmesterfirma Christiansen Raae l Taktekking: Loggia tak l Konstruksjonsstål: Bygg Teknisk Stål l Trapper i betong: Nor Element l Interntrapper: Haneborg Gruppen l Kjøkken: HTH l Maler: Prosjekt Håndverk l Brannsikring: Firesafe l Lås og beslag: Nokas teknikk l Vinduer, balkong- og skyvedører: Lian Tre-varefabrikk l Vindu/glassfelt: Moss Glass og Fasade l Gulvsparkling: Pro Gulv l Solavskjerming: Denorma l Rekkverk: Torsnes Sveiseindustri

Sjøbadet Park ligger langs Sjøgata med fronten mot innseilingen til Moss. En båthavn og bystranda Sjøbadet er de nærmeste naboene. De åtte blokkene er lagt som lameller med fire volumer i fremre rekke mot sjøen, etterfulgt av fire i bakre rekke mot Bråtengata.

Frem til dette prosjektet ble igangsatt huset den attraktive tomta et næringsbygg fra 1960-tallet. Horn Yrkesklær hadde sin produksjon der i flere år, men inngikk i Blåkläderkonsernet i 1999. De siste årene har Blåkläder kun brukt bygningene til administrasjon og lager, men valgte å starte arbeidet med å utvikle tomta til boligformål.

Lang debatt
Denne prosessen var lang og ressurskrevende, og innebar også en viss naboskepsis mot utbyggingen, som i første rekke gikk på høyder sett fra den bakenforliggende bebyggelsen.

– Jo, det var mye debatt rundt prosjektet, og i en tidligfase var Moss kommune en krevende motpart. En av de største bøygene var å få til en utbyggingsavtale, som innebar at utbygger Blåkläder måtte etablere et parkanlegg på alle sider av prosjektet. Det skal overdras til kommunen når det står ferdig. Inkludert i dette er også avfallscontainere under terreng med fire sorteringspunkter, sier Lars Kristiansen i Prokon, som har vært Blåkläders byggherrekoordinator i hele prosessen.

Lameller nord/sør
Konseptutviklingen har Link Arkitektur hatt sammen med Blåkläder, der de var enige om å legge vekt på hovedelementene utsikts- og solforhold, adkomst og uterom.

– Tomta er sentrumsnær, så ressursutnyttelsen måtte være stor. Vi la de åtte blokkene som lameller i nord/sørretning, med en avstand mellom dem på ca. 15 meter. I stedet for fire sammenhengende blokker valgte vi å dele dem i to med et mellomspill – en gangvei på tvers i øst-vest retningen – som bandt områdene og uteplassene sammen, sier Tom Richard Kristiansen i Link Arkitektur.

Link arkitektur var bestemt på å unngå løsninger med svalganger. Trapp- og heisrommene ble lagt i øst i midten på hver blokk. Dette adkomstområdet skulle være klimatisert, det skulle beboerne kunne ha som et sosialt treffpunkt og slå av en prat. En stor glassvegg i trapperommet skulle sørge for at kontakten med uterommet ble optimalisert.

Da anbud på totalentreprisen ble innhentet, gikk den til AF Bygg Østfold. Rivearbeidene startet sommeren 2011, med oppstart for grunnarbeidene samme høst.

– Etter mange år med forskjellig typer industri var det et behov for masseutskiftning i grunnen. Det var bløte masser i området, og etter å ha vurdert flere fundamenterings

metoder valgte vi svevepeler. Nærheten til sjøen innebar også flomsikring av tomta, dessuten er kjelleren støpt i vanntett betong, sier prosjektleder for AF Bygg Østfold, Reidar Larsen.

Kontrakten til AF Bygg Østfold er på 208 millioner kroner, men omfattet i første rekke kun ett trinn med 40 leiligheter med kjellerparkering under nesten hele tomta. Totalarealet for alle de tre trinnene i hele Sjøbadet Park er på 7.500 kvm, inkludert p-kjelleren.

– Vi følte vi ble tvunget litt i kne underveis for å få den utnyttelsen av eiendommen vi mente var riktig. Det var en kamp, og vi mener at prosjektet hadde tålt 1 til 1,5 meter mer i høyden. Reguleringsbestemmelse tilsa at oppbygg på kun en viss prosentvis del av takarealene var tillatt. Derfor er det enkeltstående takbokser tilhørende de øverste leilighetene, påpeker Kristiansen i Link arkitektur.

Mange varianter
En typisk leilighetsoppbygging i en blokk består av fire enheter pr. etasje. En er nordvendt, men med vestvendt balkong eller uteareal, to på midten vender mot vest, den siste og sydvendte har også en side mot øst. Leilighetene spenner fra de minste på 51 kvm til de største på 124 kvm. Det ga aktørene svært mange leilighetsvarianter å forholde seg til. Selv om prosjektet følger TEK 07, er det balansert ventilasjon, fjernvarme og vannbåren gulvvarme i alle leiligheter bortsett fra i gulv i takboksene.

AF Bygg Østfold valgte å ta med seg Jansen Arkitekter videre i utviklingen av de åtte byggene med sine totalt 91 leiligheter.

– Vi har gjennomført detaljprosjekteringen, men alt i forprosjektet er videreført. Materialvalgene med en kombinasjon av sibirsk lerk og sementbaserte fiberplater er i samsvar med de opprinnelige planene for fasaden, sier Jan Fredrik Johansen i Jansen Arkitekter.

Godt salg
– Dette prosjektet har alt; sentral beliggenhet, utsyn og sol, 100 meter fra stranda. Salget gikk også svært godt, første trinn var fulltegnet da Meglergaarden la det ut for salg. Nå er det kun seks leiligheter igjen. Sett på bakgrunn av motstanden i de innledende rundene, er det nok mange som nå ser at dette er et boligområde med et parkanlegg som man kan være bekjent av og være nabo til, konkluderer Lars Kristiansen i Prokon.

En viktig transformasjon
Arkitekt Kristiansen mener dette området i Moss så absolutt trengte en forandring.

– Dette er en transformasjon av et bynært område. Man har flyttet en næring med lagervirksomhet og med inn- og utkjøringer av trailere til et mer passende sted. For deretter å omdanne tomta til et boområde med svært mange gode kvaliteter. Det er flott at Moss kommune her har tatt de riktige beslutningene, fastslår han.


Flere prosjekter