Nye tak tatt av stormen - nå skal 100 hus sjekkes

Det var flate og nye tak som fikk hardest medfart da stormen herjet i Rogaland forrige uke. ─ Dårlig utført håndverk vil føre til at flere tak vil bli tatt av vinden, mener takstmann.

– Etter det jeg kan se, er det mangelfullt arbeid som er årsaken, altså mangelfull innfesting. For korte spikrer, og for få spikrer, sier takstmann Jan Eikeli i BPE-takst til NRK Rogaland.

En fellesnevner for husene som mistet takene i stormen i Rogaland er at de er nye og har flate tak. Eikeli frykter at dårlig håndverk i denne typen hus vil føre til at stadig flere tak vil fyke med vinden.

– Det er potensial for at mange tak kan fyke av når vi ser hvordan innfestingen er. Vi har jo sett det noen ganger slike tilfeller som dette. Det er jo stort sett bare nye hus med denne byggemetoden som rammes, sier han til NRK.

NRK melder at Block Watne har bygget seks av husene som mistet taket på Tananger og på Bryne torsdag kveld. Boligprodusenten legger seg flat og erkjenner at jobben ikke er blitt godt nok utført.

Geir Skoglund (Foto: Block Watne)

Administrerende direktør Geir Skoglund i Block Watne er tirsdag i Rogaland for å holde seg orientert om situasjonen. Boligprodusenten tar saken på største alvor.

Alle takene som er blåst av er av typen pulttak og boligene har vært plassbygd.

─ Vi ser at det er noen menneskelige faktorer der arbeidet i boligene som er berørt ikke er utført i henhold til prosedyrene og byggdetaljene slik det skulle vært gjort. Det har vært en mangelfull innfesting av takene og for lang avstand. Hadde vi utført arbeidet i henhold til byggdetaljene ville ikke takene blåst av, sier han til Byggeindustrien.

Boligprodusenten tar ansvaret på egen kappe og har gitt eget forsikringsselskap beskjed om dette. Block Watnes konklusjon er at både håndverk og oppfølging har sviktet.

─ Vi kan ikke bebreide noen andre enn oss selv for dette, sier han.

Han opplyser at Block Watne umiddelbart tok kontakt med kundene og har så langt det har vært mulig, vært i kontakt med de nærmeste naboene i de to berørte områdene.

─ Vi ser selvfølgelig på takene som er i området og gjennomgår internt i forhold til menneskelige faktorer og har gjennomført den første vurderingen i områdene hvor det har skjedd. Vi føler vi har en viss kontroll på tilstand til de andre takene og vil gjennomføre kontroller på samme type tak bygd i samme periode, sier han. Han antar at de berørte boligene er bygd rundt 2008-09.

Skoglund sier Block Watne vil gjøre det de kan for å forsikre seg om at det ikke er tilsvarende problemer på flere boliger med samme tak. Ifølge NRK betyr det at boligprodusenten nå skal sjekke over hundre hus med samme takkonstruksjon som de som ble blåst av i uværshelgen.

─ Når det er snakk om menneskelige faktorer, kan man aldri være 100 prosent trygg. Men vi skal ved en kontroll i etterkant være trygge på at vi har gjort det så godt vi kan. Vi har bygd flere tusen enheter med samme type konstruksjoner og vet at mange steder hvor det har blåst som verst, har takene blitt liggende med en annen innfestning enn de takene som nå har blåst av, sier han.

Skoglund påpeker at Block Watne innskjerpet innfestningen i fjor gjennom forbedret oppfølging av utføringen og erkjenner at mangelfull oppfølging av det utførte arbeidet er en medvirkende årsak til problemet.

Han opplyser at Block Watne i hovedsak benytter seg av egne ansatte ved oppføring av boliger.

─ Boligene blir oppført av arbeidslag som er spesialisert på sin arbeidsoperasjon. Vi har prosedyrene og detaljene, men ulykkeligvis er ikke arbeidet med disse takene utført godt nok, sier han.

Block Watne må ifølge NRK ut med seks millioner kroner for å reparere skadene på husene som mistet taket i stormen.