– Vi går ikke inn for å begrense tildelingen av nye letelisenser, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til NTB.

NHO vil holde oljetempoet oppe

NHO mener Holden-rapporten er misforstått av partier og pressgrupper som ønsker å redusere tempoet i norsk oljeutvinning.

– Vi går ikke inn for å begrense tildelingen av nye letelisenser, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til NTB.

KrF er blant dem som har tolket rapporten fra det regjeringsoppnevnte Holdenutvalget i en slik retning. Partiets finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen slo i forrige uke fast at rapporten styrker begrunnelsen for å la oljen ligge i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Også Miljøpartiet De Grønne og flere miljøorganisasjoner mener utvalgsrapporten argumenterer godt for redusert utvinningstempo.

Avviser
Kristin Skogen Lund avviser at det partssammensatte utvalget – der NHO var representert – anbefaler å begrense tildelingen av nye letelisenser i rapporten, som kom i forrige uke.

NHO-sjefen mener rapporten er misforstått. Hun skylder på formuleringen om at det vil koste mindre å begrense nye lisenser framfor å stoppe aktiviteten på felter som allerede er i drift.

I rapporten står det at konkrete anbefalinger faller utenfor mandatet, men den slår fast at en jevn utvikling i petroleumsvirksomheten er viktig å tilstrebe.

– For å få til dette, må vi ha forutsigbarhet og langsiktighet. Derfor er det viktig å holde tempoet oppe når det gjelder tildeling av nye lisenser, sier Skogen Lund.

Begrense
Holdenutvalget, som i tillegg til å vurdere reglene for norske lønnsoppgjør, skulle drøfte makroøkonomiske utviklingstrekk, tar til orde for moderat oljepengebruk i årene som kommer.

Anslaget bygger på forutsetningen av at petroleumsaktiviteten gradvis bygges ned, noe som taler for at oljepengebruken bør ligge godt under fireprosentbanen.

De ulike tolkningene av rapporten kommenterer utvalgsleder og økonomiprofessor Steinar Holden slik:

– I et makroøkonomisk perspektiv er det isolert sett ønskelig med en jevn utvikling i oljeinvesteringene. At etterspørselen er ventet å falle på sikt, taler – isolert sett – for å begrense tildelingen av nye letelisenser, sier Holden til NTB.