Sølvsuper helse- og velferdssenter

Det har stormet rundt Sølvsuper helse- og velferdssenter i Bodø. Utfordringene er ennå ikke over, men bygget, som tidligere har blitt beskrevet som Rolls Royce-utgaven av kommunal omsorg, er nå klart til å ta imot beboerne.

Fakta

Sted: Bodø

Prosjekttype:
Helse- og velferdssenter (byggherrestyrte entrepriser)

Entreprisekostnad: Ca 345 millioner kroner

Bruttoareal: 11.400 kvm

Byggherre: Bodø kommune

Hovedentreprenør: Skanska

Arkitekt: U2 Arkitekter

Interiørarkitekt:
Creo Interiør og arkitekttjenester

Landskapsarkitekt: Polarlandskap

Rådgivere: Prosjektledelse: Rambøll l Hovedbyggeledelse: Byggteam l Byggeledelse tekniske fag: Sweco l Prosjekteringsgruppeledelse: Plan Evo Bodø/U2 arkitekter (etter konkursen) l RI-B: Plan Evo Bodø / DR. Tech. Olav Olsen (etter konkursen) l RI-V og RI-E: ÅF Consult

Underentreprenører og leverandører: Røranlegg: Oras Nordland l Luftbehandlingsanlegg, automatikkentreprise: GK Norge l Elkraft og tele: Hanseth l Heisentreprise: Otis l Park og hage: Svein Erik Johansen l Stålarbeider: Beko Industriverksted l Grunnarbeider: PK Strøm l Maling og belegg: Lundquist Måleri l Betongelementer dekker: Nordland Betongelement l Kraner: Nordlandskrana l Avfallssjakter: Avfallssystemer l Branntetting: Brannsikring Nord l Blikkenslager: Erling Freitag l Lås og belsag: Bodø Sikkerhet & Lås l Flis: Semcon Nord l Heis: Otis l Glass/alu: Bodø Glass og Ramme l Branngardiner: Bramo l Skilting: Modulex l Parkett: Bo Andren l Porter: Enterservice l Trapper og rekkverk: Esjot Janowski i Braun S.k. l Utstyr og maskiner: Sigerstad agentur l Gulvstøp: Gulvbetong l Takheiser: Handicare

Teglsteinsfasader brutt opp av spennende former kledd i rheinzink, store vinduer for å ta vare på sollyset på 67 grader nord, og godt tilpasset tilgjengelighet preger det splitter nye omsorgsbygget på Hovedjordet, en kilometer fra Bodø sentrum.

10. oktober i år ble Sølvsuper helse- og velferdssenter overlevert til Bodø kommune. Med tre år og fire måneder siden byggestart, er det en lang og hard byggeprosess som nå er overstått.

– Det har vært en ekstremt lang byggetid, og et veldig utfordrende prosjekt, forteller prosjektleder i hovedentreprenør Skanska, Frode Sørensen.

RIB-konkurs
Etter at arbeidet startet sommeren 2010, støtte prosjektet på vansker da det ble klart at det var gjort en rekke prosjekteringsfeil. Lettere ble det ikke av at prosjekteringsgruppeleder og RIB på prosjektet, Plan-Evo, gikk konkurs juni 2011.

– Det har i aller høyeste grad vært en lærerik prosess, sier Sørensen nøkternt.

De ekstra utfordringene i prosjektet har krevd mye av entreprenøren og de andre aktørene på bygget. Behovet for god drift av prosjektet har vært stort, og satt høye krav til samhandling.

– Fordelen med Bodø er at det er et lite miljø med godt kjente aktører. Vi har samarbeidet med utfordringene, og byggeleder, prosjektleder og kommunens representant har jobbet tett sammen. Det har gått veldig bra, sier Sørensen.

Stor takhøyde
Bygget er prosjektert og planlagt etter TEK7, men har blitt oppført etter TEK10 på enkelte steder i løpet av byggeprosessen. 76 sykehjemrom, seks rom for multihandikappede barn, samt store og åpne fellesarealer og konferanse-, administrasjons- og driftslokaler er klare.

Det mest oppsiktsvekkende rommet er foajeen, hvor fire etasjer åpner seg opp, og ender i et tak med flotte vindusruter for den som vender blikket oppover.

– Her tenker vi å kanskje holde konserter, og så er rommet velegnet til at man kan sitte oppover i etasjene, og få det med seg derifra. Noe slikt vil gi en slags tilleggskvalitet til livet på Sølvsuper, sier prosjektleder for Sølvsuper helse- og velferdssenter i Bodø kommune, Erik Pedersen.

Åpner dørene
Han forteller at kommunen har ambisjoner om å åpne dørene for både beboere, pårørende og naboer.

– Sølvsuper skal være mer enn et sykehjem. Vi har blant annet en avdeling med lindrende enhet, avdelinger for multihandikappede barn, korttidspasienter, langtidspasienter og 30 dagsenterplasser. Samtidig vil Sølvsuper også fungere som et miljøsenter, hvor vi åpner dørene for lokalmiljøet, og myker opp institusjonen. Kjernen for miljøsenteret vil være i første etasje, med kafeen og foajeen, som på ettermiddags- og kveldstid utvides med dagsenterlokalene, sier Pedersen.

I oktober åpnet dagsenteret på Sølvsuper for de første brukerne. I november åpnet tilbudet for multifunksjonshemmede barn, og resten av det foreløpige tilbudet blir tilgjengelig i januar.

Sølvsuper vil ikke starte med full drift, og de 22 tomme plassene som er igjen etter oppstarten på nyåret vil, etter planen, fylles senest 2016.

– Det har vært tøffe tak over lang tid, med en rekke prosjekteringsfeil. Men når jeg hører hva folk sier etter at de har sett senteret, er det i stor grad veldig positivt, sier Pedersen.


Flere prosjekter