Maersk Drilling

På Forus Nord i Sola kommune har Backe Bygg AS ført opp et kombinert kontor- og lagerbygg for Forus Production Arena AS. Bygget skal brukes av Maersk Drilling AS.

Fakta

Sted: Forus Nord, Sola kommune

Prosjekttype: Kontor- og lagerbygg

Kontraktssum eks mva:
62,5 millioner kroner

Bruttoareal: 6.900 kvm

Tiltakshaver:
Forus Production Arena

Byggherreombud: Novaform

Totalentreprenør: Backe Bygg

Teknisk totalentreprenør: Caverion

Arkitekt: Eder Biesel Arkitekter

Rådgivere: RIB: Dimensjon Rådgivning l RIB elementer: ALC l RIGeo: Albert Ølnes l RIBr: Branncon l RIVA: Cowi

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Anko l Grunnarbeider: T Stangeland Maskin l Betongelementer: Bjørn Hansen l Betongsaging: Kai’s Betongsaging l Stålarbeid: Stålteknikk l Lettak: Lett Tak l Taktekking: Protan Bygg & Tak l Glass- og alu.arbeider og vindu: Time Aluminium l Rekkverk: Trappeteknikk l Porter: Hauck Portservice l Tømrer: Stavanger Bygg l Fasadearbeid: J. Johnsen & Sønner l Parkett, maler og gulvlegger: Vatland & Sønn l Flislegger: Murmester Toralf Myhre l Branntetting: Firesafe l Lås og beslag: Sikring og Låsservice l Heiser: TKS Heis l Asfalt: Lemminkäinen l Kopiering: Allkopi l Byggevarer: Sandnes Betong l Maskinutleie: Cramo l Transport og mottak byggavfall: Amdal Container Utleie

Maersk Drilling sine nye kontorlokaler er på 6.900 kvadratmeter
inkludert kjeller. Det inneholder to etasjer med kontorer og et toetasjers høyt lager over bakken, samt en parkeringsetasje under bakken.

Det er cirka 160 arbeidsplasser i bygget. I kantinen er det cirka 80 sitteplasser.

– Kontoretasjene er på cirka 2.700 kvadratmeter BTA til sammen og de omfatter kantine, resepsjon og squashhall med garderober. Innredningen er en kombinasjon av cellekontorer og kontorlandskap, mens lageret har fri høyde på 7,7 meter og inneholder reoler, en pakkesone og tre store porter, sier prosjektleder Svein Kåre Tollefsen i Backe Bygg. Det er Backe Bygg som har utført byggfag i totalentreprise

Betong og metall
Det nye Maersk Drilling-bygget ligger på Forus Nord, rett sør for Solasplitten i Sola kommune. Tomten er 8,3 mål og har grunn av stabil morene.

Sett i fugleperspektiv er bygget rektangulært, og kontoretasjene er forskjøvet noen meter vest i forhold til lagerdelen.

– Bygget har bærende konstruksjon av betongelementer, og taket har en lettakskonstruksjon som er isolert og tekket, forklarer Tollefsen og legger til at byggingen har gått greit.

– Den største utfordringen vi hadde er at den vestlige delen av bygget krager to meter ut over lagerdelen. Totalt har drøyt 100 personer vært på å føre opp bygget, og arbeidet har skjedd uten fraværsskader, sier Tollefsen.

Lagerdelen har fasader av mørke betongelementer med vertikal fugestruktur, og kontoretasjene har klimavegg kledd med blikk og lameller.

Det er parkett i resepsjon, kantine og i trappetrinn i hovedtrapp. I kontorene er det teppeflis. Lageret har gulv av hardbetong som tåler truckkjøring. Det er 30 cm isolasjon i veggene og i snitt 30 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 0,9. Solavskjerming skjer med lameller av metall og soldempende glass.

På vestsiden av bygget er det et asfaltert utelager på fire mål. I parkeringsetasjen er det 70 biloppstillingsplasser. På østsiden av bygget er det gjesteparkering.

Energiklasse B
Bygget har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Det er gulvvarme i gardrobene og radiatorer ellers i bygget.

– Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Frisk luft tilføres via et klimatak. Luften føres ut av bygget via parkeringsetasjen, noe som gjør at bilene har mulighet til å tørke i løpet av arbeidsdagen, sier prosjekteringsansvarlig Bjørn Erik Bryne-Sandvik i Caverion, som har vært teknisk totalentreprenør.

Hele bygget er sprinklet, og tekniske installasjoner styres via sentral driftskontroll.

– Det er brukt kjente og utprøvde løsninger i bygget og at både prosjektering og installasjon gikk uten problemer, sier Bjørn Erik Bryne-Sandvik.

Stable to volum
Sivilarkitekt Christine Biesel i EderBiesel Arkitekter, som har tegnet bygget, forteller at det arkitektoniske hovedgrepet har vært å stable to volum over hverandre.

– Det nederste volumet danner en to etasjer høy sokkel og rommer lageret. Fasadene består av bærende betongelementer som garanterer en rasjonell produksjon og byggeprosess. Materialet står for funksjonen bakom. Innganger og vinduer markeres i form av spalter i den mørkfargete sokkeletasjen. Temaet føres videre som fugestruktur på betongelementene, som også skjuler elementinndelingen, slik at sokkelen får en elegant homogen fasade.

– Det øvre volumet rommer to kontoretasjer. Volumet virker som den sklir ned sokkelen og danner et foretak til vareleveringen der den sklir over sokkeletasjen. Fasaden for kontoretasjene består av isblå fargete metallameller. Lamellene bidrar som solavskjerming foran vinduene. Den skinnende aluminiumsfasaden representerer kontorfunksjonen bakom, sier Christine Biesel.

Tiltakshaver er Forus Production Arena AS og Backe Byggs kontraktssum er 62,5 millioner kroner eks mva. Byggestart var i oktober i 2012 og bygget ble overlevert 2. desember i år.


Flere prosjekter