Hagebyen, trinn 1

Foto: Trond Joelson
stor

Midt på Fornebulandet er fremdriften i Veidekkes boligprosjekt i flytsonen. Det er salget også; de tre trinnene i Hagebyen har kun 48 usolgte igjen av totalt 345 leiligheter.

Fakta

Sted: Fornebu

Prosjekttype: Leilighetsbygg

BRA: 10.750 kvm (+ p-kjeller 5.130 kvm)

Byggherre: Veifor (Veidekke Eiendom/OBOS Fornebulandet)

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktssum trinn 1, eks mva: Ca. 230 millioner kroner

Arkitekt: Spor Arkitekter

LARK: Grindaker / Berg og Dyring

Rådgivere: RIB: ÅF Infrastruktur l RIA, Rådgiver seismikk, bygningsfysikk, aku-stikk og geoteknikk: Multiconsult l RI ventilasjon: Delta Tek l RI vann og sanitær: Asplan Viak l RIM: Norconsult l RIBR og VA og infrastruktur: Rambøll l Kontroll ing.fag brann og sikkerhet: Sweco l RIB prefabelementer: COWI l RIE: BORO

Underentreprenører og leverandører: Rekkehus: Ringsaker Takelementer l Badekabiner: PART l Plattendekker og ferdigbetong: Färdigbetong l Blikkenslager: A. Hansens Blikkenslagerverksted l Ståldører: Brann & Sikkerhetsforum l Elektro: Elektriker Gruppen l VA, sanitær, varme og sprinkel: Bravida l Branntetting- og sikring: Firesafe l Rekkverk: GBS l Peleboring: Hallingdal Bergboring l Pelesetting: Kynningsrud l Glass og aluminium: Norske Metallfasader l Tekking: NorTekk l Parkett: ParkettPartner l Forskalingssystemer: Peri l Ventilasjon: Randem & Hübert l Maler: Skedsmo Bygg og Boligmaling l Fasadepuss: ABC Pussteknikk l Leverandør puss: Sto l Vinduer: Norgesvinduet l Dører: Dooria l Lev.maskin/utstyr: Naboen Utelie l Innv.trapper: Tretrapp

Hagebyen ligger mellom Fornebu-ringen i vest og Snarøyveien i øst. Veifor AS er et byggherreselskap dannet av Veidekke Eiendom og Fornebu Utvikling, men etter at OBOS overtok Fornebu Utvikling, heter Veidekkes byggherrepartner nå OBOS Fornebulandet.

– Da vi startet opp i 2010, var markedet en utfordring. På Fornebu blir det over 6.000 boenheter, så Hagebyen var bare et av mange tilbud. Vi hadde to hovedmålgrupper. Barnefamilier og de litt eldre kjøperne som flytter fra ene- eller tomannsbolig i Bærum eller på Snarøya, men som ønsker seg en litt mer praktisk leilighet. Men vi har også førstegangsetablerende, og noen kjøpere som jobber i et av de mange store konsernbedriftene, og som bruker leilighetene som pendlerleiligheter, sier daglig leder Anders Holmlund i Veifor AS.

Høyest mot nordvest
– Høyde, plassering av bebyggelse, den overordnede tetthet og intern kommunikasjon var gitt i områdereguleringsplanen. Det er et terrengfall fra Forneburingen til nedre nivå på opptil sju meter, som gjenspeiles i bebyggelsesstrukturen. I nordvest ligger blokkbebyggelsen i 4-5 etasjer organisert rundt tre tun eller gårdsrom med et felles torgareal. Den nedre delen har lavere bebyggelse i tre og fire etasjer med tilbaketrukne toppetasjer. Her er det en mer åpen struktur med gateløp og grøntarealer som er knyttet sammen, forklarer Amund Vik i Spor Arkitekter.

Rask start
Totalentreprenør Veidekke Entreprenør hadde oppstart i Hagebyen med det første byggetrinnet i mars 2012. Terrengfallet ga en uvant åpning når det gjaldt grunnarbeidene. I stedet for å grave ut tomta, kunne arbeidene med fundamentering komme raskt i gang.

– Tomta har et underskudd på masser og eksisterende terreng lå i et plan ikke langt fra den ferdige parkeringskjeller. Dette har resultert i relativt stor inntransport av masser for å etablere ferdig terreng utvendig mellom tunene. Ca. 93 prosent av de tilkjørte massene er hentet internt på Fornebulandet. I alt vil det bli tilkjørt ca. 45.000 kubikkmeter masse fordelt på de tre byggetrinnene, opplyser prosjektleder Tom Roger Rystad i Veidekke Entreprenør.

Tre typer boliger
Hagebyen består av tre forskjellige bygningstyper, som er noenlunde likt innbyrdes fordelt i de tre trinnene; blokker på inntil fem etasjer, rekkehus på tre etasjer og rekkehus i blokk. Den siste varianten er en såkalt 2+2, og er en videreforedling av debuten i boligprosjektet Årvollbrinken fra 2011. Konseptet er leiligheter over to plan, med svalgangsløsning i fjerde etasje for inngang til leilighetene som går over tredje og fjerde etasje.

– Generelt er byggesystemet i Hagebyen svært produksjonsvennlig, med vegger og dekker i betong. I boligtypen 2+2 har man vertikale betongskiver gjennom alle fire etasjene, noe som gjør horisontal transport litt vanskeligere. Det ble derfor gjort noen tiltak i fasadene for inntransport av varer og materialer for å lette logistikk på denne type boliger, sier Rystad.

Tok litt tid
Selv om markedet på Årvoll tok vel i mot rekkehusleiligheter over to plan, var Veifor allikevel usikker på hvordan kjøperne på Fornebu ville reagere da de ble lagt ut for salg.

– Vi så at det tok noe tid før markedet så de fordelene denne type boliger hadde, men da det løsnet gikk det veldig bra. Leilighetene i første etasje, med egen hageflekk, var veldig populære, og er også et rimeligere alternativ til tradisjonelle rekkehus, sier Holmlund.

Store grøntarealer
Ved at store deler av bebyggelsen er lagt i yttergrensene av tomta i mer eller mindre sammenhengende rek-ker, gir det en skjerming av de indre utearealene for trafikkstøy. Den 33,5 mål store tomta har store grøntarealer og uteplasser. Det nederste feltet er de langsgående uterommene utformet som allmenninger med oppholds- og lekearealer i midten og med gangveier på hver side.

– Alle byggene har enkle og rene kubistiske hovedformer som forekommer i forskjellige variasjoner, og som er et samlende preg gjennom det gjentatte elementet. Hovedmaterialet i fasadene er lys puss, men med små variasjoner gjennom fargebruk og detaljer som skaper spillet i uttrykket. På blant annet veggfelt, trappehus og skjermvegger er beiset tre det viktigste materialet, forklarer arkitekt Amund Vik.

For Veidekke Entreprenør og de andre aktørene har konseptet VDC (Virtual Design and Construction) vært benyttet gjennom alle faser fra utvikling, prosjektering og ut i daglig drift av byggeplass. Her fokuseres på økt samspill og samhandling mellom alle involverte parter og bruk av BIM som et godt egnet verktøy.

Jevn framdrift
De 109 leilighetene i trinn 1 er alle solgt, og innflytting i de siste enhetene skjer i disse dager. Trinn 2 består av 115 leiligheter og skal overleveres i juni 2014. De 123 leilighetene i det tredje og siste trinnet skal etter planene stå ferdig rundt januar/februar 2015. Samlet areal er på ca. 33.000 kvm, og i snitt er produksjonstiden pr. trinn ca. 21 måneder.

– Jo, det er en viss gjentakelseseffekt i produksjonen siden flere av blokkene er kopier av hverandre. Men på et tidspunkt kan produksjonstakten ikke gå raskere, uansett hvor dyktige folkene ute på plassen er. Det vi opplever er en optimalisering av produksjon og kvalitetssikring for at sluttproduktet skal bli best mulig, påpeker Rystad.

– At vi nå får ferdig en blokk ca. hver måned, skyldes også at vi har kunnet ha en viss kontinuitet i bemanningen. Framfor nedrigging, oppstart og ny rigging har vi kunnet videreføre avtaler med leverandører og underentreprenørene våre hele tiden, sier han.


Flere prosjekter