Nestunnelen åpner ikke før tidligst januar 2014. (Arkivfoto)

Enda en forsinkelse for Nestunnelen

Åpningen av Nestunnelen er forsinket nok en gang. Statens vegvesen håper de kan åpne tunnelen i januar 2014. - Her har vi ikke fått noe gratis, sier Vegvesenet.

Tunnelen ble stengt for snart tre år siden – i mars 2011 – da et 200 kilo tungt flak med sprøytebetong falt ned i veibanen. Grundige undersøkelser  viste at tunnelen fra 1988 krevde omfattende rehabilitering for å være trafikksikker.

– Vi har forståelse for at folk er utålmodige, og ja, det er ingen tvil om at dette prosjektet har tatt lang tid. Men vi sto helt på bar bakke da det skjedde, og vi måtte stille oss i kø for å få hentet inn den nødvendige prosjekteringskompetansen vi trengte. Forsinkelsen vi fikk i begynnelsen har vi dratt med oss hele veien, sier Statens vegvesens prosjektleder Tore Braaten til Byggeindustrien.
Omfattende tester

Etter å ha skyvd på åpningsdatoen flere ganger allerede, hadde Statens vegvesen planer om å åpne tunnelen 9. oktober.

Men nok en gang ble det altså forsinkelser i prosjektet som har vært svært krevende for Vegvesenet og de involverte entreprenørene.

Årsaken til den siste forsinklesen var at  vegvesenet måtte vente i syv uker ekstra på ventilatorer fra Tyskland. Deretter var det en forsinkelse i levering av bredbåndssambandet til tunnelen. Bredbåndet er viktig for å koble ulike systemer for overvåkning og styring opp mot Vegtrafikksentralen i Porsgrunn.

Både ventilatorer og bredbåndssamband er nå på plass. 5.desember startet Vegvesenet med testing av de ulike systemene.

– Testfasen har til nå gått rimelig greit, men det er en omfattende prosess. Det er cirka 900 funksjoner og 2.500 signaler som skal testes, og alt skal fungere 100 prosent, sier Braaten og forsikrer samtidig at feillisten er i ferd med å krympes.

– Det er allerede lys i tunnelen, men alle detaljer må klaffe og vi kan ikke starte med opplæringen før vi har et feilfritt system, sier han. 

Åpner trolig i januar

Braaten håper de ansatte ved vegtrafikksentralen, i brannvesenet og de som skal drifte tunnelen får den nødvendige opplæringen i første del av januar.

Deretter skal det arrangeres en redningsøvelse med nødetatene i tunnelen.

– Dette er prosesser vi må gjennom før tunnelen til slutt kan sikkerhetsgodkjennes og åpne, sier Braaten.

– Hvor trygg er du på at Nestunnelen er åpen i januar?

– Vi åpner så fort vi kan, og målet er januar, sier Braathen og legger til at det er er en ganske annen tunnel de åpner sammenlignet med den som stengte i 2011.

– I prinsippet er det en helt ny tunnel med alt det som kreves av en tunnel anno 2013. I tillegg er den forberedt for et løp nummer to i framtiden, sier Tore Braaten. 

– Kunne dette prosjektet ha blitt gjennomført raskere enn det har blitt gjort?

– Det er sikkert de som mener det, og i etterpåklokskapens navn så er det sikkert noe som kunne vært gjort annerledes. Men vi har jobbet fra skanse til skanse for å få dette gjennom så fort som mulig, og er det en ting som er sikkert i dette prosjektet er det at vi ikke har fått noe som helst gratis, sier Braaten.