LED-baren EBL 1000 på 100W erstatter en metallhalogenlampe på 200W. Her er LED baren hengt opp i en byggekran.

Grønt lys med BREEAM

Bundebyggs prosjekt på Helsfyr blir et av Norges mest miljøvennlige totalrehabiliterte bygg. Til og med arbeidslyset blir levert i henhold til BREEAM.

Lage Grefsrud, prosjektleder i Bundebygg (t.v) og Jon Skårerverket, distriktssjef i El-Bjørn blir lyst opp av ED BOJ-lamper med behagelig og blendefritt lys i uknuselig kuppel.

I sommer startet rivningen av innvendige lette konstruksjoner i Grensesvingen 7 på Helsfyr. Siden prosjektet skal leveres i henhold til miljøklassifiseringsverktøyet BREEAM må Bundebygg forholde seg til strenge krav i alle prosesser. Dette gjelder også arbeidslys hvor entreprenøren har gått for LED- løsninger.

– Behovet for arbeidslys øker betraktelig på denne tiden av året og midlertidige belysningsløsninger faller også inn under BREEAM. El-Bjørn innfrir kravene med funksjonelle, miljøvennlige og energieffektive LED-systemer, sier Lage Grefsrud, prosjektleder i Bundebygg.

Nylig leverte El-Bjørn 10 nye LED-barer og 140 LED BOJ-lys i rekke til prosjektet. Dette dekker alt behov for innvendig og utvendig belysning under byggeperioden, og med tidsurfunksjon reduseres strømforbruket betraktelig, skriver El-Bjørn i en melding.

– Med vår nyeste teknologi kan LED-baren EBL 1000 på 100W erstatte en metallhalogenlampe på 200W. Rekkebelysningen består av LED BOJ-lamper med behagelig og blendefritt lys i uknuselig kuppel. Resultatet er robust, behagelig og energieffektivt arbeidslys som dekker Bundebyggs behov, sier Jon Skårerverket, distriktssjef i El-Bjørn.

BREEAM NOR ble lansert i slutten av 2011 og er en norsk tilpasning av det internasjonale BREEAM-verktøyet. En hel bransje har stått bak utviklingen og i dag er dette Norges fremste og mest økende metode for klassifisering av bærekraftige bygg.

– For oss betyr BREEAM ressurser satt i system. Alt kontrolleres og dokumenteres. Gode rutiner og erfaring gir enklere, mer effektive prosesser som igjen sikrer renere og mer ryddige prosjekter. Alle brikker i dette puslespillet gir miljøvennlige gevinster. Dette er fremtiden, sier Grefsrud.

– Det er spennende å være en del av dette prosjektet. BREEAM-modellen er økende i bransjen og setter krav til oss produsenter. Våre nye løsninger er utviklet og tilpasset denne modellen, sier Skårerverket.