Byggmakker Walde på Frekhaug har gått i tap siden oppstarten i 2009. Foto: Walde Gruppen

Over 150 uten jobb etter entreprenør-konkurs

Over 150 ansatte står uten jobb etter at en av Hordalands større entreprenørbedrifter har begjært oppbud tirsdag. Hele den 200 mann sterke Walde Gruppen kan gå under i konkursen.

Det er Walde Byggevare og Walde Entreprenør som tirsdag begjærte seg konkurs i Nordhordland skifterett, skriver Strilen.

Konkursen rammer rundt 140 ansatte i Walde Entreprenør og mellom 20 og 30 ansatte i byggvarefirmaet Walde Byggvare.

– Jeg kan bekrefte konkursen i de to selskapene, og at dette er en følge av en langvarig likviditetsutfordring i selskapet, sier administrerende direktør Ove Rondestveit i Walde Entreprenør.

Hele konsernet skal ha hatt et underskudd i 2012 på 17 millioner kroner etter en omsetning på rundt 460 millioner kroner.

Alvorlig og kritisk

Administrerende direktør i Walde Gruppen og hovedaksjonær og styreleder i konkursrammede Walde Entreprenør og Walde Byggevare, Håkon Nesheim, forteller at konsernet befinner seg i en alvorlig og kritisk likviditetssituasjon.

– En konsekvens av dette kan være at hele konsernet forsvinner, sier Nesheim til Byggeindustrien.

Walde Gruppen er eneaksjonær i selskapene Walde Entreprenør, Walde Byggevare, Walde Hus, Walde Bolig, Isdal Eiendom, Walde Utvikling, Måltveit Næringsutvikling og Wuh, samt deleier med 50 prosent i aksjeselskapene Dyngedal Utvikling, Fsn Invest og Sundet Utvikling.

Kraftige underskudd

Bakgrunnen for likviditetskrisen i konsernet er kraftige underskudd i de to selskapene som nå er begjært konkurs.

Vanskene for Walde Entreprenør strekker seg flere år tilbake i tid, og grunner i dårlig driftsmargin.

– Gjennom 2013 har vi jobbet for å nedskalere faste kostnader, samt dreie driften mot det vi er flinkest til, men tiltakene kommer for sent, sier Nesheim.

Entreprenørbedriften med rundt 140 ansatte har lidd under velkjente bransjeutfordringer, og tirsdag morgen ble det altså klart at bedriften har begjært seg konkurs.

Feilsatsing

For Walde Byggevare, forteller konsernsjefen, bunner ulykken i en feilsatsing fra 2009, da man så seg tjent med å flytte ut fra for små lokaler på Holsnøy i Meland kommune.

– Vi så oss om etter nye lokasjoner, og da vi ikke fikk etablert oss på de to førstevalgene, gjorde vi den strategiske bommerten å etablere oss i tredjevalg Frekhaug. Det var helt feil beliggenhet for en Byggmakker av den størrelsen, og vi har tapt betydelige penger siden oppstarten i 2009, sier Nesheim.

Venter boligavklaring

Konsernsjefen forteller at han nå håper å redde stumpene av Walde Gruppen ved å videreføre boligdelen av konsernet. Boligvirksomheten har, ifølge Nesheim, tjent penger over tid, men i de tøffe foregående årene har overføringer til søsterselskapene Walde Entreprenør og Walde Byggevare satt resten av konsernet i en vanskelig situasjon nå som konkursen er et faktum.

– Første prioritet for Walde Gruppen er nå å redusere våre kreditorers tap så mye som mulig, og så får vi snart en avklaring på om det finnes et grunnlag for å fortsette boligvirksomheten.

Walde-konkursen betyr at de ansatte umiddelbart har måttet legge ned arbeidet, noe som blant annet rammer byggingen av både et nytt administrasjonsbygg i Knarvik og av Knarvik kirke, som skulle være ferdig til neste år.

Entreprenørselskapet har også en rekke pågående prosjekter innen boligbygging i både Knarvik og i Bergensregionen.