Regjeringen har en verktøykasse

Få norske arbeidsgivere planlegger å øke bemanningen i første kvartal 2014, viser Manpowers arbeidsmarkedsbarometer for første kvartal 2014. Forventet bemanningsvekst er den svakeste siden undersøkelsen startet i Norge i 2003. Det er all grunn til å ta disse signalene på alvor. Vi har advart mot å «snakke ned»Norge, men for å unngå en alt for sterk nedgang må regjeringen finne frem verktøykassa. Byggenæringen er nøkkelen for at det skal gå bra.

Byggenæringen er en av de næringene med mest fremtidstro og optimisme, skal vi tro undersøkelsen fra Manpower. I mange næringer er man nå avventende til å ansette flere medarbeidere, men i bygg og anlegg er arbeidsgiverne fortsatt opptatt av å ansette flere.

Arbeidsledigheten har økt også i byggenæringen. Det skyldes delvis sesongmessige variasjon, men det er også større ulikheter enn før mellom ulike distrikter.

Mange frykter effekten av den nye permitteringsloven. I stedet for å permittere er det nå stor fare for at mange blir sagt opp. Det kan bety at mange bedrifter kan miste viktige fagfolk. Mange bedrifter i byggenæringen kan løse utfordringene ved å «låne» ut folk, men dette setter også visse krav til fleksibilitet og mobilitet.

Mobilitet i arbeidslivet er viktigere enn før, men vi ser nå at mange arbeidstakere er blitt langt mindre mobile de siste årene. Mange har problemer dersom man må reise fra en kommune til en annen – selv om det er nabokommuner og små avstander.

Det er viktig at myndighetene nå følger nøye med i utviklingen, og det er viktig at det er et tett og fruktbart samarbeid mellom myndighetene og byggenæringens organisasjoner slik at man kan sette inn støtet hvor det betyr mest. Tar man de rette grepene kan man møte dårligere tider på en god måte.