Skreddersydd bygge- og anleggslederskole

Sammen med EBA har Kruseskolen laget en skreddersydd bygge- og anleggslederskole, hvor 19 byggeledere, formenn, prosjektutviklere og traineer deltok denne høsten.

Bygge- og anleggslederskolen er et kurs for bygge- og anleggsledere, eller den som har det daglige, operative ansvaret på bygg- og anleggsplassen. Kurset som har gått over et halvt år har tatt for seg hele byggeprosessen og sammenhenger i disse, og hvordan bygge- og anleggslederrollen er spesielt viktig i gjennomføringen av prosjekter.

- Vi bestilte dette kurset for å ta godt vare på de unge og nyansatte i bedriften. Vi ønsket å gi dem den nødvendige informasjonen om en byggeleders hverdag, sier Oddvar Egelandsdal, leder for totalentrepriser i region vest i Kruse Smith. Det var han og Arve Idland, leder for hovedentrepriser i region vest, som bestilte kurset fra Kruseskolen.

Samlingene fant sted på Forus, men det var også et par deltakere fra Syd som meldte sin interesse og fikk være med. Det har vært en del forelesninger, men også mye arbeid i grupper og diskusjoner under samlingene. Målet med kurset er å øke kompetansen på mellomledernivået slik at de som har denne rollen får styrket sine muligheter til å være gode ledere i sine prosjekter.

Spesialtilpasset Kruse Smith

”Entreprenørskolen” i EBA har lenge tilbudt dette kurset, men dette er første gang Kruse Smith har fått det spesialtilpasset sine arbeidsmetoder og behov.

- Vi har tidligere hatt noen av folkene våre på de eksterne kursene i regi av EBA, og de har vært veldig fornøyde. Derfor kunne vi gjøre en større bestilling på et spesialtilpasset kurs, sier leder for Kruseskolen, Mette Hamre.

I de praktiske delen av kurset har deltakerne brukt de verktøyene og metodene som Kruse Smith bruker i sine byggeprosjekter.

- Det har vært bra å få skreddersydd opplegget, slik at det blir så nært en byggeleders hverdag som mulig, sier Egelandsdal.

Evaluerer effekten

Bygge- og anleggslederskolen ble avsluttet med en tre timers avsluttende prøve på den siste samlingen i starten av desember.

- Det blir spennende når vi skal gjøre målinger av dette utover våren – hvorvidt deltakerne har endret sin adferd og om kurset har hatt en positiv effekt, avslutter Hamre.

Tilbakemeldingene fra deltakerne så langt har vært gode.

- De jeg har snakket med har vært svært fornøyde, sier Hamre, som også understreker viktigheten av at behovene for kurs og kompetanseheving som finnes ”der ute” meldes inn til Kruseskolen.

Planlegger nye kurs

For våren er det så langt tre nye kurs som ligger i planene.

- For en stund siden ble det meldt inn et behov for kurs i tegningsforståelse for betongarbeidere i region vest. I regi av Kruseskolen er det nå utviklet et internt kurs som ble testet på utvalgte lærlinger i Arendal og Kristiansand med gode resultater. Dette har vi tro på blir et bra tilbud som vil bli etterspurt i bedriften, sier Hamre.

- Det planlegges også etterutdanning for tømrere i Syd, samt et kommunikasjonskurs med kommunikasjon- og organisasjonsdirektør Erik Dale. Det sistnevnte skal være utfyllende til det noen har fått når de har vært på kurs i forhandlingsteknikk, forklarer Hamre.