Adm. dir. Stein Tosterud (t.v.) og HMS- og kvalitetsleder Johnny Madsen med det synlige beviset på sertifisering innen Miljøstandarden NS-EN ISO 14001:2004.

- Viktig med synlig bevis på miljøforpliktelser

Ferdigbetongleverandøren Unicon AS har nå oppnådd sertifisering innen Miljøstandarden NS-EN ISO 14001:2004.

Sertifiseringen gjelder alle faste fabrikker, og tilsier at Unicon med tilknyttede produksjonssteder har etablert, og følger, et miljøstyringssystem i samsvar med ISO-kravene.

HMS- og kvalitetsleder Johnny Madsen forteller at det ligger et omfattende arbeid bak sertifiseringen.

– Prosessen har vært nyttig og lærerik. Vi har foretatt full gjennomgang av vårt KHMS-system med fokus på miljø. Dette resulterte i identifisering og korrigering av avvik, og oppdatering av flere prosedyrer. 30. oktober var alle krav innfridd – og sertifikat ble utstedt, sier han.

Ifølge Johnny Madsen er sertifiseringen et viktig steg i Unicons miljøsatsing, i og med at systemet nå er på plass.

– ISO-sertifiseringen forplikter oss til å vise i praksis at vi tar ansvar for omgivelsene og vil sørge for at miljøet rundt oss ikke forverres på grunn av oss. Vi er forpliktet til å lede selskapet ut fra en tankegang om kontinuerlig forbedring, sier Madsen i en pressemelding.

Madsen nevner flere eksempler på hvordan miljøhensyn vil prege virksomheten i fortsettelsen, bl.a. i forbindelse med innføring av nye installasjoner, ved at det skal gjennomføres regelmessige kontroller av utstyr og foretas en årlig gjennomgang med evaluering av hele produksjonsprosessen.

Administrerende direktør Stein Tosterud følger opp med at sertifiseringen innebærer en intern forbedring ved at ledelsens oppmerksomhet og systematiske oppfølging av miljøtiltak blir styrket.

– Virksomheten blir mer bærekraftig ved at selskapet hele tiden setter seg nye mål og får kontinuitet i forbedringsarbeidet.

Dette betyr ikke at Unicons satsing på miljøsiden innebærer noe helt nytt.

– Vi har gjennom år langt på vei holdt oss til de samme standarder som gjelder for sertifisering innenfor miljø, men uten å sertifisere oss, forklarer Stein Tosterud.

– Dette fordi sertifisering i seg selv ikke har hatt spesiell betydning i forhold til kunder og omgivelser. Nå ser vi at det er riktig ut fra våre kunders forventning. Flere og flere entreprenører og byggherrer stiller krav om miljøforpliktelser til sine leverandører. Sertifiseringen betyr at vi i alle fall ikke blir ekskludert på grunn av manglende miljøsertifisering. Tvert imot vil den gi oss fortrinn ved konkurranse om større oppdrag, spesielt ved store, prestisjetunge prosjekter som søker å være optimale på miljø, sier Tosterud.

– Vi jobber i en bransje som kan medføre støv, støy og utslipp. Det er derfor viktig med tydelige krav til hvordan vi skal framstå. Og det er også viktig med synlige «bevis» på miljøforpliktelser, sier Johnny Madsen.

Han peker på at den største utfordringen fremover er å få bedre kontroll med restbetongen.

- Det vil si opprette systemer som medvirker til at vi får lite avfall. Generelt er det ellers viktig å holde fokus på miljø oppe. Klarer vi det, tror jeg også at våre egne holdninger hele tiden vil forbedres, for eksempel når det gjelder hvordan vi vil at det skal se ut rundt oss, for at vi skal framstå ryddig og miljøbevisst.

– Ansatte som jobber ved avdelinger som har vært gjennom en sertifiseringsprosess, er tydelig stolte av å jobbe på anlegg som tilfredsstiller miljøkrav, legger Stein Tosterud til. Det gir økt motivasjon og yrkesstolthet.