Illustrasjonsfoto

Peker på svakheter ved Vegvesenets oppfølging av driftskontrakter

Vegtilsynet har ført tilsyn med Statens vegvesen sin oppfølging av to driftskontrakter for vinterdrift langs E16 i Region vest.

Tilsynsrapporten viser avvik fra krav, og svakheter i Region vest sin oppfølging av entreprenørene.

- Manglende oversikt over kvaliteten på entreprenørenes arbeid kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for trafikantene, sier direktør i Vegtilsynet, Trude Tronerud Andersen

Statens vegvesen har som byggherreansvaret for drift og vedlikehold av vegnettet, men selve arbeidet blir utført av entreprenører etter anbudskonkurranser.

Fire avvik

Systemet for oppfølging av driftskontrakter er utarbeidet for å sikre at sluttproduktet, tilstanden på vegen, er av god kvalitet. Systemet er tredelt. Statens vegvesen skal for det første utarbeide egne planer for oppfølging og kontroll. For det andre skal Statens vegvesen kontrollere entreprenøren sine planer og kvalitetssystem, og for det tredje skal Statens vegvesen kontrollere entreprenørens arbeid og tilstand på vegen gjennom stikkprøve-kontroller og rapporter fra entreprenøren.

I tilsynssaken ble det funnet fire avvik og gjort sju observasjoner som viste mangelfull oppfølging av krav. Tilsynsfunnene viser svakheter i alle deler av systemet for oppfølging av driftskontrakter.

Spesielt alvorlig mener Vegtilsynet det er at Statens vegvesen ikke i tilstrekkelig grad mottar, og etterspør, dokumentert oversikt over tilstanden på vegen fra entreprenøren.

Entreprenøren er forpliktet til å loggføre tilstanden på vegen, hvilke tiltak som er utført og hvordan avvik skal fjernes. At slike oversikter blir utarbeidet er byggherrens ansvar.

Vegtilsynet har sett at forholdet mellom byggherre og entreprenør i de undersøkte kontraktene for stor grad er basert på tillit. Manglende dokumentert oversikt over entreprenøren sitt arbeid, og stikkprøver gjennomført hovedsakelig på dagtid, gjør at byggherren ikke i tilstrekkelig grad kan kontrollere kvaliteten på arbeidet som blir utført.

Alvorlig

Vegtilsynet mener det også er alvorlig at det er funnet mangler i vinterplaner for driftskontraktene. En vinterplan inneholder blant annet oversikt over prioriterte strekninger og spesielle forhold, samt beredskapsrutiner og bemanningsplaner.

Vegtilsynet gir fire tilrådinger til Statens vegvesen, Region vest i tilsynsrapporten. Tilsynspart skal komme med tilbakemelding på hvordan de vil håndtere tilrådingene, sammen med en tidsplan for gjennomføring av eventuelle tiltak.

- Vegtilsynet er bekymret for konsekvensene av tilsynsfunnene, dersom de viser seg å være representative for oppfølging av driftskontrakter på riksvegnettet, sier Tronerud Andersen, og legger til at Vegtilsynet vil følge opp med tilsvarende tilsyn i andre regioner. 

– Positivt

– Vi mener det er positivt at Vegtilsynet gjør en slik systemrevisjon. Vi skal nå gå nærmere inn i rapporten for å se på de forbedringspunktene som tilsynet anbefaler oss å gjøre noe med, sier Hanne Hermanrud, avdelingsdirektør på Veg- og transportavdelingen i Statens vegvesen Region vest til Byggeindustrien.