Illustrasjonsfoto

Hver tiende dødsbrann starter ved komfyren

 Desember er årets verste måned for dødsbranner og boligbranner. Noen enkle grep kan redde liv og hjem.

I desember øker antall boligbranner vanligvis med hele 50 prosent sammenlignet med snittet for resten av året. Hovedårsaken er glemte gryter på komfyren, glemt mat i ovnen og levende lys.

– Nesten hver tiende dødsbrann tilberedes ved komfyren. Bokstavelig talt. Jeg har to hovedbudskap til folk i desember: Sjekk komfyren ofte mens du lager mat og tenk når du tenner lys, sier senioringeniør Lars Haugrud i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB).

Han understreker at han ikke vil ødelegge julekosen for noen:

– Innarbeid gode rutiner, så går det fint. Husk at stort sett går det jo bra. Vi skal ikke legge en demper på folks julefeiring, men det er lov å bruke huet.

Normalår

Så langt i år har 55 personer mistet livet i branner i Norge, mot 34 på samme tid i fjor.

– Det er et tilbakeslag fra de rekordlave tallene de siste to årene, men ikke like høyt som i 2007 og 2008, da det lå på 68 og 63. Vi ligger an til å ende på gjennomsnittet for de siste ti årene, sier Haugrud.

Hovedårsaken til at jula blir arnested for branner, er at vi lager mat vi ikke pleier å lage ellers, vi bruker mye tid på det og vi farter litt til og fra i huset, slik at vi lett glemmer at noe står og tørrkoker eller at grillen står på i stekeovnen. Julemat inneholder ofte mye fett, og fett tar fyr når det blir høye temperaturer.

– Sjekk komfyren ofte når du for eksempel damper noe. Og setter du på grillen for å få ribbesvoren sprø, gå for all del ikke fra komfyren for å småprate med gjestene i stua, sier Haugrud.

Lunefulle lys

En av de verste brannårsakene å få bukt med, er levende lys.

– Tradisjonene og kosen skal vi selvfølgelig beholde, men tenk før du tenner stearinlys. Sett lyset på et ikke brennbart materiale, ikke på en papirserviett som kan blafre opp ved det minste snev av trekk i rommet og legge seg over flammen, sier Haugrud.

Neste tommelfingerregel er å ikke ha tente lys når ingen er i rommet.

– Dekk bordet og gjør klart alt, men vent med lysene. Tenk også litt på plasseringen. Det dreier seg om at mer bruk av varmekilder og lys øker risikoen for brann, og øker vi risikoen må vi også øke oppmerksomheten.

– Hva med alkohol, senker ikke det oppmerksomheten?

– Et normalt inntak av alkohol behøver ikke bety at vi blir glemsomme og uoppmerksomme. Det handler om å ha rutiner, sier Haugrud.

Årets julegave

Eldre er risikogruppe nummer én for dødsbranner i Norge. Over en tredel av dem som mister livet i brann er over 70 år, en aldersgruppe som utgjør 10 prosent av befolkningen.

– Vi vil appellere til familie og venner av litt glemsomme eldre som bor alene: Hjelp dem litt ekstra. Kjøp gjerne en komfyrvakt til dem til jul. Det er et hjelpemiddel med en sensor som kutter strømmen ved overoppheting, sier Haugrud.

Til slutt retter han pekefingeren mot slurv med røykvarsleren. Når det oser fra kjøkkenet, er det mange som river ut batteriet i varsleren for å stanse plagsom piping i juleselskapet.

– Vi ser at når det bryter ut brann, er det faktisk røykvarsleren som redder flest liv. Så husk å sette batteriene på plass igjen. Lag en leggerutine ved slutten av dagen: Sjekk at lysene er blåst ut, komfyren av, batteriene satt i røykvarsleren og den elektriske julebelysningen slukket.