F.v. Arkitekt Nils Köplin, Longva Arkitekter, landskapsarkitekt Geir Pettersen, Grindaker, arkitekt Knut Longva, Longva Arkitekter, , Per Anders Bakke, regionsjef Forsvarsbygg, Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og Bård Bakkejord i BBC Bakkejord Consulting AS.

Foto: Anne-Beth Jensen

Arkitekturpris til militært treningsanlegg

Militært treningsanlegg på Haakonsvern orlogsstasjon ved Bergen ble fredag tildelt Forsvarsbyggs arkitekturpris 2013.

- Treningsanlegget er et fremragende eksempel på ny norsk arkitektur. God arkitektur setter spor som vi kan være stolte av og som gir brukere en merverdi. Jeg er glad for å kunne dele ut prisen til Militært treningsanlegg på Haakonsvern orlogsstasjon, sa forsvarsminister Ine Søreide Eriksen ved overrekkelsen.

Juryen fremhever at bygget har gode og robuste løsninger og har vært kostnadseffektivt å realisere. Det arkitektoniske uttrykket er meget godt, anlegget har fremragende formmessige kvaliteter og en god landskapsmessig tilpasning.

De to andre nominerte prosjektene var rehabilitering av befalsmessen med forlegningsdel i Skjold leir fra 1950-tallet og sammenbinding av skyte- og øvingsfeltene Mauken-Blåtind i Troms.

Siden treningsanlegget åpnet i 2011, har treningsiveren på marinebasen økt.

- For første gang får alt maritimt personell mulighet til å løfte sitt fysiske nivå til det som kreves av en profesjonell og slagkraftig marine. Dette har blitt et fantastisk treningsanlegg som er fullbooket både på dagen og kvelden, sier viseadmiral Jan Eirik Finseth i Forsvarsstaben.

Treningsanlegget har treningsaler, klatrevegg og svømmehall med to svømmebassenger av stål - for å tåle røff bruk. Det ene bassenget har en fullskala skipsside som gir realistisk trening. Ute er det et bryggeanlegg, løpebaner og fotballbane med kunstgress.

- Forsvarsbygg er opptatt av arkitektur. Vi stiller derfor høye krav til arkitektonisk kvalitet og at byggene passer inn i omgivelsene. I tillegg bidrar vinneren til økt trening og trivsel, sier administrerende direktør Frode Sjursen i Forsvarsbygg.