Det blåser kraftig på Lindesnes fyr torsdag det har vært storm og orkan i kastene tidligere i dag. Det meldes at det vil ta seg opp utover ettermiddagen og kvelden. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Vinden rusket hardt i Sør-Norge

Et kraftig uvær rev tak av hus, stanset tog, fly og ferjer og etterlot velta trær over store deler av Sør-Norge torsdag.

Meteorologisk institutt opplyser sent torsdag kveld at det verste uværet er over, men at vinden vil merkes godt også gjennom natta og i morgentimene fredag.

– Det er fortsatt potensial for at det kan komme opp i full storm i Rogaland i natt, forklarer statsmeteorolog John Smits.

Ytre Oslofjord kan få opp i liten storm. Meteorologen fremhever at uværet vil minke gradvis.

Meteorologisk institutt var svært nær ved å sende ut ekstremvarsel da det massivt stormsystemet beveget seg over Sør-Norge torsdag. Verst gikk uværet utover kysten av Vestlandet. På Myklebust i Tananger utenfor Stavanger fikk flere hus takene sine skrelt av, og på Tjelta blåste et tak av en boligblokk, ifølge Stavanger Aftenblad.

Politiet i Stavanger stengte av deler av sentrum torsdag ettermiddag og ba folk utsette julehandelen og holde seg innendørs. Avisen la ut en video som viste flagrende og støyende metallplater på taket av et kjøpesenter i sentrum. Politiet fryktet de skulle løsne og bli kastet av gårde i vinden.

31.000 uten strøm

Uværet beveget seg nedover Vestlandet i løpet av torsdagen og traff Sørlandet og Østlandet torsdag kveld. På Sørlandet og Østlandet var minst 30.000 husstander og bedrifter uten strøm torsdag kveld. Strømselskapenes mannskaper hadde en farlig jobb ute for å rette feilene, for trær blåste over ende mens de jobbet. Blant de hardest rammede områdene var Farsund og Risør. Også i Kristiansand var flere uten strøm.

Via Twitter meldte utrykningsetatene både i Agder, Østfold, Follo og Buskerud fortløpende om velta trær over veier, nedblåste strømledninger og båter i drift.

«Det ligger trær overalt», fastslo 110-sentralen for Østfold og Follo litt over klokken 20 torsdag kveld.

Fra Holmestrand meldes det om store skader i en båthavn. Et titall båter er knust og brygger er ødelagt, skriver Tønsbergs Blad.

I Fredrikstad måtte politimenn iført hjelmer stenge flere sentrumsgater etter at vinden feide takplater ned fra et hotell, meldte Fredriksstad Blad.

Sørlandsbanen nede

Uværet stanset også fly, ferjer, tog og en rekke veier torsdag.

Flytrafikken til og fra lufthavnene i Stavanger, Haugesund, Bergen og Bodø var tidvis stengt gjennom dagen, og de mange kanselleringene og forsinkelsene førte blant annet til hotellrift i Stavanger.

På Sola blåste det en periode så hardt at passasjerbroene ikke kunne brukes og bakkemannskapene fikk forbud mot å bevege seg ute på rullebanene.

En rekke veier, ferjesamband og broer ble også stengt på grunn av uværet. Sørlandsbanen ble stengt mellom Nelaug og Vennesla fordi en kjøreledning blåste ned. Været var så dårlig at NSB heller ikke satt opp buss for tog, men oppfordret folk til å holde seg hjemme.

Ikke personskader

Torsdag kveld var det ikke meldt om personskader i Norge i forbindelse med uværet. To personer er imidlertid meldt savnet i Sverige, og en kvinne er meldt omkommet i Danmark, hvor den samme stormen herjer.

Både Danmark, Sverige, Storbritannia, Nederland, Belgia og Tyskland er rammet av uværet. I Storbritannia er titusenvis av mennesker evakuert fra hjemmene sine på grunn av oversvømmelse, og britiske myndigheter melder at brottsjøene langs østkysten av England kan bli de voldsomste på over 60 år.