Det blåser kraftig på Lindesnes fyr torsdag det har vært storm og orkan i kastene tidligere i dag. Det meldes at det vil ta seg opp utover ettermiddagen og kvelden. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Verst i vest, og mer uvær i vente

– Hold dere inne, oppfordrer både politi og meteorologer. Et kraftig uvær raser over Sør-Norge, og torsdag kveld er det verst i vest.

Store deler av Stavanger sentrum er stengt, Bergen kommune ber folk holde seg inne og i Haugesund er Karmsund bru stengt.

Gjennomgangstonen fra politiet er: – Hold dere inne.

Uværet til tross: Meteorologisk institutt ville ikke sende ut varsel om ekstremvær, selv om vind og uvær feier inn over kysten i sør. Skadene blir neppe så store som under ekstremvær, mener meteorologene.

Oljetårn i bakken

I Hordaland raste et 40 meter høyt tårn i bakken, ingen ble skadd, men tårnet på oljebasen på Ågotnes knuste en brakkerigg.

Ved 17-tiden var 31 veier og ferjesamband stengt på grunn av uværet.

Den sterke vinden som rammer Vestlandet, fører til at en rekke ferjesamband er innstilt. Flere bruer, deriblant Stordabrua og Bømlafjord bru, er også stengt på grunn av sterk vind.

Også Stena Line innstilte avgangen sin fra Oslo til Frederikshavn torsdag kveld, og fra Frederikshavn til Oslo fredag morgen. Innstillingen skyldes værforholdene i Skagerrak.

Stengte Stavanger

I Stavanger var store deler av sentrum stengt, både for bilister og for gående. Kraftig vind har ført til at det er en del trær og gjenstander i veibanen, så folk bes holde seg hjemme.

– Utsett julehandelen, oppfordret Rogaland politidistrikt på Twitter, som også tvitret at de selv er vanskelig å få tak i, på grunn av stor pågang.

I Haugaland og Sunnhordland har politiet fått inn 50 meldinger om ødeleggelser på grunn av uværet.

I Bokn kommune har en lastebil veltet på brua mellom Austre og Vestre Bokn. I tillegg har en buss fått blåst inn frontruta.

– Ikke ekstremvær

Meteorologene sier at værsituasjonen er veldig nær et ekstremvær.

– Men ut fra de vurderingene vi har gjort, så velger vi å ikke sende ut ekstremvarsel, sa vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til NTB i 12-tiden torsdag ettermiddag.

– Det er veldig nært ekstremvarsel, men etter å ha vurdert de potensielle farene, velger vi å ikke gjøre det, la han til.

Det er likevel ikke utelukket at uværet kan få betegnelsen ekstremvær i løpet av dagen.

– Det kan skje hvis vindretningen dreier mer mot vest eller blir sterkere, men slik vi bedømmer det nå, er det ikke grunnlag for å sende ut fullt ekstremværvarsel, sier meteorolog Vibeke Thines.

Stengte veier

Situasjonen bedømmes fortsatt som alvorlig, og mange steder kan trefall føre til skader. Sterk vind kombinert med snø førte mange steder til vanskelige kjøreforhold. Torsdag ved 18-tiden var 31 veier og mange ferjeforbindelser i Sør-Norge stengt og mange flyavganger innstilt.

Selv om meteorologene mener uværet neppe når ekstreme høyder, råder de folk til å holde seg inne.

Guttenavn

Betegnelsen ekstrem værhendelse brukes når vinden eller nedbøren er så kraftig, forventet vannstand så høy eller snøskredfaren så stor at liv og verdier kan gå tapt om ikke samfunnet er spesielt forberedt på situasjonen.

Det forrige uværet – Hilde – rammet i midten av november Trøndelag og Helgeland.