Rådmann Roger Antonsen, rektor Per Ivar Christensen og ordfører Ole L. Haugen er sammen med elevene passivhusentusiaster på Hitra, her ved grunnsteinsnedleggelsen tidligere i høst. Grunnsteinen var laget som en «tidskapsel» bestående av bl.a. bilder av dagens elever og lærere, en CD med bilder fra tomta og det var lagt ned avisutklipp. Alt ble forseglet i en plastboks som igjen var nedfelt i et treskrin. Elever på VG2 la ned steinen og grov igjen med spade. (Foto: Eigir Moberg/Husbanken)

To tomannsboliger som passivhus på fire år

Elever som tar byggteknikk ved Hitra VGS skal bygge to tomannsboliger som skal bygges etter passivhusstandard de kommende fire årene.

Det er Hitra kommune som har bestilt husene. Målet er at passivhusbyggingen skal føre til økt kompetanse både hos kommunen, lærere, elevene og lokale bedrifter.

Prosjektet på Hitra ble igangsatt tidligere i høst med grunnarbeider og støping av betongsåle, og det er først nå at tømrerarbeidene på byggeplassen starter. Elevene har imidlertid jobbet parallelt i samme periode, og har prefabrikert hele huset seksjonsvis på skolen.

–Vi skal montere et overbygg før jul og vi regner med å være i gang på på byggeplassen over nyttår, sier faglærer Arve Ludvik Kristoffersen ved Hitra VGS i en pressemelding.

Elevene har i høst fått opplæring i bygging av passihus fra Norconsult og har deltatt på stillaskurs, og skal dermed være godt rustet til arbeidet med passivhuset.

Selberg Arkitekter AS, har vært med å utvikle dette prosjektet helt fra starten, fra idefase til prosjektering, og de er nå inn som en del av opplæringsteamet som samarbeider med den videregående skolen.

Passivhusprosjektet på Hitra har vært planlagt lenge, og ble brukt aktivt i forbindelse med rekrutering av elever til skolen.

– Vi fikk inn flere søknader enn hva vi har fått de siste tre årene, sier Kristoffersen.

Kristoffersen er også fornøyd med engasjementet fra Hitra kommune

– Vi har opplevd stor entusiasme fra både ordfører og rådmann som har vært opptatt av at vi skal få god tid til dette arbeidet, sier Kristoffersen.

Prosjektet på Hitra er en del av PAL-prosjektet – passivhus, aktiv læring som ledes av Erik Wang ved Byggopp og eies av Sør-Trøndelag fylkeskommune. Til elever med fire skoler i fylket i gang med passivhusbygging.

– Dette er starten på et nytt og spennende prosjekt for Hitra kommune. Slik prosjektet er planlagt inneholder det flere suksessfaktorer for kommunen: Prosjektet skaper engasjement og interesse hos bygg-elevene ved Hitra VGS, og de får verdifull opplæring i å bygge passivhus. For kommunen er det viktig at elevene blir godt skolert slik at de står langt fremme når de skal søke jobb. For det andre vil kommunen få fire nye utleieboliger sentralt plassert, og sist men ikke minst vil kommune, skole og private aktører høste erfaringer fra en ny form for samarbeid. PAL-prosjektet «tvinger» kommunen til å ta energispørsmål på alvor. Det viktigste resultatet av passivhusbygging er at energiutgiftene reduseres med ca. 25 %. Det er en svært positiv faktor for kommunens leietakere, sier rådmann Roger Antonsen i Hitra kommune i pressemeldingen.