En maskinentreprenør som bruker en million liter diesel vil få en tilleggsutgift på 520.000 kroner neste år med regjeringens økte dieselavgift.

Økt dieselavgift skraper bunnlinja til entreprenørene

Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) tror ikke regjeringen har skjønt konsekvensene av å øke avgiften på avgiftsfri diesel med 52 ører per liter og spår dyrere vei- og jernbaneutbygginger i fremtiden.

LES OGSÅ: Regjeringen øker dieselavgiften

Det er VG som i dag skriver om avgiftsøkningen som har slått ned som en bombe i entreprenørmiljøet.

For en mellomstor maskineentreprenør som bruker en million liter diesel i året, så vil avgiftshoppet tappe 520.000 kroner direkte fra bunnlinja.

Trond Johannesen i MEF mener avgiftshoppet er alvorlig for entreprenørene.

– Tar du inn CO2-avgiften inn i regnestykket, så snakker vi om totalt 800.000 kroner i ekstra kostnader for en mellomstor entreprenør, sier administrerende direktør Trond Johannesen i MEF.

– Noen må betale for den avgiften regjeringen nå innfører, og entreprenørene – som allerede i dag jobber i et marked med lave marginer – vil jo hente inn igjen ekstrakostnadene et sted. Det vil igjen gi dyrere vei- og jernbaneutbygginger for staten på sikt, tror administrerende direktør Trond Johannesen i MEF.

Alvorlig for bransjen
Men på kort sikt, er det entreprenørene som får svi.

– På kontrakter som allerede er inngått, vil det være entreprenørene selv som får dette tillegget. Det er alvorlig, mener Trond Johannesen.

Selv om avgiftshoppet ligger inne i budsjettforliket mellom regjeringspartiene og Venstre og Krf som ble inngått for flere uker siden, er det først nå entreprenørbransjen er blitt gjort oppmerksom på at det er de som i stor grad vil rammes.

– I forliket står det at mineraloljeavgiften skal økes med 52 ører per liter. Vi har tenkt at dette gjaldt utfasing av oljefyr, ikke at det skulle gå konkret på en spesifikk bransje som har viktige samfunnsoppgaver.

– Vi stiller spørsmål ved måten dette er kommunisert på, og føler dette er en avgift som er tatt inn bakveien.

Sender brev til finansministeren
Johannesen sier bransjeorganisasjonen vil sende et brev til finansminister Siv Jensen (Frp) i løpet av torsdagen.

I et brev til Stortinget skriver Jensen at hun med avgiften kan bidra til å fylle opp statskassen med 655 millioner kroner. Den største delen av denne summen, rundt 300 millioner kroner, vil komme fra avgiftsøkningen på såkalt avgiftsfri diesel. Dette er diesel til «traktorer, anleggsmaskiner og andre motorredskaper», ifølge brevet.

Ytterligere 70 millioner kroner skal hentes fra avgiftsøkning på oppvarming med oljefyr i private husholdninger. Det er for øvrig vedtatt fra før at oljefyring skal forbys fra 2020.