Mange velgere får dieselsjokk

Mange borgerlige velgere – ikke minst fra FrP – fikk muligens kaffen i vrangstrupen da man ble kjent med meldingen om at regjeringen øker dieselavgiften. Det gjør at både anleggsdiesel og fyringsolje blir dyrere. Bakgrunnen er at finansminister Siv Jensens (Frp) må øke statskasse med 655 millioner kroner ekstra.

Budsjettet for 2014 inneholder en avgiftsøkning på 52 øre per liter for avgiftsfri diesel, skriver VG. Den største delen av summen, rundt 300 millioner kroner, vil komme fra avgiftsøkningen på såkalt avgiftsfri diesel. Dette er diesel til «traktorer, anleggsmaskiner og andre motorredskaper», ifølge brevet.

Ytterligere 70 millioner kroner skal hentes fra avgiftsøkning på oppvarming med oljefyr i private husholdninger. Det er for øvrig vedtatt fra før at oljefyring skal forbys fra 2020.

Mineraloljeavgiften blir økt som følge av budsjettforliket med Venstre og KrF i Stortinget.

Når det gjelder prisen på anleggsdiesel, er situasjonen litt spesiell. Mange anleggsbedrifter jobber med offentlige kontrakter. Nå håper vi at disse kontraktene er utformet på en slik måte at entreprenørene får kompensasjon for dyrere diesel. Viss ikke er dette en meningsløs avgiftsøkning.

Ellers viser dette hvor vanskelig det er å leve etter prinsippet liv og lære. Det er spesielt vanskelig for en finansminister uansett parti å møte byråkratene i Finansdepartementet. De setter dagsorden – og de elsker avgifter.