Foto: Arve Brekkhus

Vil ha kort vei til hytta

Nordmenn vil helst ha hytte mindre enn to timers kjøring hjemmefra, viser en ny undersøkelse. Samtidig ønsker vi oss god avstand til hyttenaboene.

53 prosent av de spurte vil ha maksimalt to timers reisevei hvis de skal investere i en hytte, ifølge en måling utført av YouGov for Drammens Hus og Hytter (DHH).

33 prosent kan akseptere å sitte inntil fire timer i bilen for å komme frem. Bare fire prosent kan tenke seg lengre reisevei. Resten svarer vet ikke, eller at det ikke spiller noen rolle.

– Dette har nok sammenheng med måten det moderne hyttelivet leves på. Vi besøker hytta ofte, og ønsker ikke å bruke for mye tid på transport, sier Kjartan Albrigtsen, daglig leder i DHH.

Han mener betegnelsen «vårt andre hjem» brukt om hytta er mer dekkende enn noen gang.

– Kundene våre forteller at det blir mange helgeturer i løpet av et år. Da må kjørelengden være overkommelig. Samtidig må standard og utstyring være slik at livet på hytta ikke medfører alt for store praktiske merbelastninger.

Må kompromisse

Hyttefolk flest vil vi ikke ha andre for tett innpå seg, viser undersøkelsen.

46 prosent svarer at de vil være helt usjenert eller langt fra øvrige bebyggelse. Ytterligere 35 prosent mener ideell plassering er i et område med spredt hyttebebyggelse.

Bare 14 prosent synes drømmebeliggenheten er i et moderne hyttefelt eller nær et lokalt sentrum. Seks prosent svarer vet ikke.

– Disse hensynene er som regel ikke så lette å kombinere. De fleste må kompromisse noe mellom reisevei og beliggenhet, samt finne en god balanse mellom egen økonomi og krav til ideell standard på selve hytta, sier Kjartan Albrigtsen.

Ønskene om å ha sitt eget sted i usjenerte, naturnære omgivelser har bestandig vært sterkt hos svært mange nordmenn, ifølge seniorforsker Bjørn Petter Kaltenborn i Norsk institutt for naturforskning.

Han har forsket på nordmenns hytte- og friluftsliv, og mener vi vil ha i både pose og sekk.

Søker kontrast

– Overkommelig weekendavstand og god komfort betyr nok mer enn før. Men samtidig er det mange som søker en virkelig kontrast til det livet de lever i hverdagen, sier Kaltenborn.

Han mener at det alltid vil være en knapphet på tilgjengelige hytter med bare naturen som nabo, fordi plan- og reguleringssituasjonen legger sterke begrensninger på byggingen av dem.

– Etterspørselen etter beliggenhet langt fra øvrig bebyggelse er større enn utbudet. Allikevel står de som får muligheten til å kjøpe slike hytter overfor vanskelige valg, for ønskede kvaliteter som vintervei, strøm, innlagt vann og kanskje mobildekning vil kunne mangle.

Generelt tror Bjørn Petter Kaltenborn at markedet vil være best for de litt rimeligere hyttene fremover.

– Moderne, men forholdsvis enkle hyttekonsepter på mellomnivå tror jeg vil være populære de nærmeste årene. Gjerne med beliggenhet litt i utkanten av de store feltene og sentrene.