Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sør-Norge slipper trolig ekstremvær

Meteorologisk institutt mener uværet som feier inn over Sør-Norge med kraftig vind og mye snø torsdag, ennå ikke er så ille at det skal få betegnelsen ekstremvær.

– Slik vi vurderer situasjonen nå, er det ikke dårlig nok til at vi går ut med noe fullt ekstremvarsel. Det virker som det blir mye verre i Nordsjøen og i Danmark, enn her hos oss. Men det er helt på grensen, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thines ved Meteorologisk institutt til NTB torsdag morgen.

Hun forteller av vi langs hele kysten fra Rogaland og rundt sørlandskysten og til Ytre Oslofjord vil merke den sterke vinden torsdag.

– I formiddag er det ventet vestlig eller sørvestlig liten storm, perioder med full storm på kysten av Sørlandet, Rogaland og Hordaland. Det kan også bli perioder med liten storm også i Ytre Oslofjord og på kysten av Østfold, sier hun.

Stille før stormen
Når lavtrykket passerer kysten av Sør-Norge torsdag ettermiddag, trolig i 16-17-tiden, vil det imidlertid bli et lite pusterom. Vinden vil løye noe før den dreier og går over til nordvestlig full storm langs kysten av både Rogaland og Vest-Agder. Senere blir det også kraftige vindkast i innlandet.

– Vindkastene kommer opp i storm styrke, 25 meter per sekund, og antakelig enda sterkere i Rogaland og Vest-Agder, sier Thines.

Selv om vindkastene inn mot land kan komme opp i 35 meter per sekund, fører den gunstige vindretningen til at man foreløpig ikke gir uværet betegnelsen ekstrem værhendelse. Foreløpig ser det ut til at den sterkeste vinden holder seg til havs og på kysten.

– Vinden kommer parallelt med kysten, så vi vurderer at risikoen for store og omfattende skader er for liten, men det er helt på grensen. Vi har hatt dette uværet i kikkerten en ukes tid og har fulgt veldig nøye med de siste dagene. Det siste døgnet har vi hatt økt bemanning, sier Thines.

Stengte fjelloverganger
Situasjonen bedømmes imidlertid fortsatt som alvorlig, og mange steder kan trefall føre til lokale skader. Sterk vind i kombinasjon med snø vil mange steder gi vanskelige kjøreforhold utover dagen.

En rekke veier og ferjeforbindelser i Sør-Norge var torsdag morgen rammet av værforholdene. I morgentimene meldte også Avinor om flere innstillinger ved landets flyplasser.

Både riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 15 over Vikafjellet er stengt torsdag morgen på grunn av uvær. Det samme er fylkesvei 51 Valdresflye og fylkesvei 53 Tyin-Årdal. Også flere fylkesveier nord i Rogaland og Aust-Agder, samt i Telemark er stengt.

På både riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli og riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er det kolonnekjøring.

Vurderer vinden
Vibeke Thines utelukker ikke at uværet kan få betegnelsen ekstremvær i løpet av dagen.

– Det kan skje hvis vindretningen dreier mer mot vest eller blir sterkere, men slik vi bedømmer det nå, er det ikke grunnlag for å sende ut fullt ekstremværvarsel, sier meteorologen.

Betegnelsen ekstrem værhendelse brukes når vinden eller nedbøren er så kraftig, forventet vannstand så høy eller snøskredfaren så stor at liv og verdier kan gå tapt om ikke samfunnet er spesielt forberedt på situasjonen.

Det forrige uværet som fikk navnet Hilde, rammet i midten av november Trøndelag og Helgeland. Siden uværene får gutte- og jentenavn annenhver gang i alfabetisk rekkefølge, blir det neste et guttenavn på I. I Danmark har uværet allerede fått navnet Bodil, mens svenskene har gitt stormen navnet Sven. I Tyskland er navnet Xaver. (©