Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft fikk tirsdag æren av å koble til det som hittil er Norges største solcelleanlegg for produksjon av strøm. Foto: Frode Skår, Høgskolen i Hedmark.

Åpnet stort solcelleanlegg i Hedmark

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft fikk tirsdag æren av å koble til Norges største solcelleanlegg for produksjon av strøm. Anlegget befinner seg på Høgskolen i Hedmark Campus Evenstad.

- Sola er vår viktigste energikilde. Gjennom fotosyntesen, som vi lærte om på skolen, legges grunnlaget for klimanøytral ved til fyring. Sola skaper høytrykk og lavtrykk som genererer vindkraft, og vinden skaper bølger som vi kan hente energi ut av gjennom bølgekraftverk. Og nå henter vi altså ut energi fra sola gjennom solceller på taket her på Campus Evenstad, midt i kalde Østerdalen, sa ministeren ifølge Høgskolen i Hedmark sin internettside.

Ministeren kom fra vanskelige forhandlinger på klimamøtet i Warszawa og pekte på behovet for å legge om til fornybar energi for å lykkes med å snu klimautfordringene.

- Det går en grønn tråd gjennom Sundvollenplattformen der vi vektlegger at det skal lønne seg å velge grønt, fremholdt Sundtoft. Næringslivet må tørre å gå foran. Det skjer i dag en rivende utvikling der kostnadene ved miljøvennlig solenergi blir stadig lavere, uttalte hun.

Klima- og miljøvernministeren henviste til Tyskland som satser på sol.

- På en dag med sol produserer Tyskland mer strøm ved hjelp av solenergi enn samtlige av våre kraftverk til sammen, sa hun. Det er viktig å samarbeide globalt for å få kunnskap og kompetanse som kan brukes lokalt. Anlegget her på Evenstad er et godt eksempel på å handle lokalt for å bidra globalt, sa ministeren før hun fikk æren av å koble opp solcelleanlegget.

Solcelleanlegget som er montert på taket på Låven på Evenstad er landets største i sitt slag. Solcellepanelene er montert på det sørvendt taket og dekker 566 kvadratmeter. Anlegget har en entreprisekostnad på 993 000 kroner og kan levere 64 000 kilowattimer pr år. Det tilsvarer om lag forbruket til tre eneboliger og overskuddsstrøm kan leveres til nettet.

- For oss i Statsbygg er dette prosjektet med på å styrke vår posisjon som rollemodell for næringen innen energibruk. Vi vil bruke dette anlegget for å skaffe oss økt kompetanse og driftserfaring som vil komme til anvendelse i fremtidige utbyggingsprosjekter, uttalte eiendomsdirektør Frode Meinich i Statsbygg.