Storaksjon mot svart arbeid over nyttår

I året som kommer pålegges 21.000 virksomheter å føre personallister som et grep mot svart arbeid. Skatteetaten gjennomfører 5.000 uannonserte kontroller i Norge, og femsifrede bøtebeløp varsles.

Det melder NRK på sine nettsider onsdag.

I 2014 skal flere bransjer som er sterkt preget av svart arbeid, måtte føye seg til nye krav om personallister med alle ansatte, samt når de jobber. Dette skal bidra til å forhindre svart arbeid i Norge.

Alle som driver med bilpleie, dekkskift, frisørsalonger og skjønnhetspleie samt alle restauranter vil få brev fra Skatteetaten i løpet av desember. Brevet inneholder krav om å føre personallister over hvem som jobber der. Bygg og anlegg listes ikke opp blant bransjene det aksjoneres mot i 2014.

Skattedirektør Hans Christian Holte bedyrer at tiltaket ikke skal bety langt mer byråkrati, hverken i det offentlige eller i det private.

– Vi vet at i disse bransjene som nå må føre personnallister er det mye svart arbeid. Det ødelegger konkurransen, og skaper en uholdbar situasjon, sier han.

Les mer om Skatteetatens personallister her.

Da det svenske Skatteverket innførte krav om personallister i 2007, dukket det opp 6.000 «hvite» ansatte i løpet av det neste året.

Ifølge en undersøkelse fra 2009 om effekten av innføringen av personallister i Sverige, anslås det at mer enn en milliard svenske kroner ekstra ble oppgitt som lønnsinntekt i 2007 og 2008 som følge av tiltaket, skriver NRK i sin artikkel.

Skatteetaten og lokale kemnerkontorer skal gjennomføre tusenvis av kontroller i 2014.

Les hele artikkelen på NRK her.