De gratulerte hverandre med Powerhouse-prosjektet, Skanska-sjef Ståle Rød (til venstre) og kommunalminister Jan Tore Sanner oppe på garasjetaket på Kjørbo i Sandvika, rett etter at sistnevnte hadde lagt ned det aller siste solcellepanelet til det som ifølge Powerhouse blir det første kontorbygget i verden som er energirehabilitert til et plusshus.

Sanner: - Powerhouse viser at det går an

Kommunalminister Jan Tore Sanner la ned det aller siste solcellepanelet til Powerhouse Kjørbo i Sandvika og skrøt av prosjektet.

Powerhouse Kjørbo defineres som verdens første kontorbygg som blir energirehabilitert til et plusshus, og prosjektet har Norges største solcelletak. Byggene, som sto ferdig i 1980, vil stå ferdig renovert og klar til bruk i mars neste år.

- Det viktigste med dette fellesprosjektet er å vise at det er mulig å skape et plusshus, også med eldre bygninger, sa kommunalminister Jan Tore Sanner til Byggeindustrien rett etter at han sammen med administrerende direktør i Skanska, Ståle Rød, og Zero-leder Marius Holm hadde lagt ned det aller siste solcellepanelet på garasjetaket på Kjørbo.

Imponert Skanska-sjef

Skanska har totalentreprisen i prosjektet, og Ståle Rød var like begeistret.

- Dette er et fantastisk prosjekt som jeg er stolt av. Det å kunne knytte sammen den ulike kompetansen til å bli et stort samarbeidsprosjekt, har vært veldig interessant å få være med på. Det er første gangen Skanska er med på denne typen prosjekt som vi startet arbeidet med for ni måneder siden, sa Rød til Byggeindustrien.

Større produksjon enn forbruk

Powerhouse Kjørbo vil generere 229 Mwh per år – mer energi enn det vil forbruke når det totale regnestykket legges til grunn.

- Det vil levere mer energi enn forbruk tatt i betraktning energiforbruket i materialproduksjon, bygning, drift og avhending av bygget som har en designet levetid på 60 år, fortalte Zero-leder Marius Holm til Byggeindustrien.

Bred kompetansespredning

Powerhouse-samarbeidet består av Entra, Skanska, miljøstiftelsen Zero, arkitektkontoret Snøhetta, rådgivingsselskapet Asplan Viak, Hydro og aluminiumsprofilselskapet Sapa. Entra eier bygget på Kjørbo, og Asplan Viak skal være leietaker. Powerhouse-samarbeidet ble etablert på Zero-konferansen i 2010.

Langt under TEK10-krav

Prosjektet består av to kontorbygg fra 80-tallet som rehabiliteres. Hvert av de to byggene på Kjørbo er på ca 2600 kvadratmeter, fordelt over tre og fire etasjer samt kjeller.

I dag har byggene et energiforbruk på rundt 250 kWh per kvadratmeter per år. Energiforbruket i det ferdig rehabiliterte bygget vil reduseres med ca 85 prosent i forhold til gjeldende TEK10-krav.

Etter rehabilitering planlegges energibehovet dekket av egen energiproduksjon fra solcellepaneler. Solcellepanelene kan produsere elektrisitet til bruk på området eller for levering på nettet. Panelene kan ifølge Powerhouse levere over 200 000 kWh energi årlig, eller 41 kWh/kvadratmeter årlig.