Fellesforbundet fornøyd med Holden-rapport

- Jeg er veldig glad for hovedkonklusjonene til Holden III-utvalget. Utvalget slutter opp om den nåværende frontfagsmodellen som tar utgangspunkt i lønnsveksten i konkurranseutsatt sektor. Utvalget slår også fast at det er Industrioverenskomsten som er frontfag ved forbundsvise oppgjør, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke i en kommentar til innstillingen fra Holden III-utvalget som la fram sin innstilling tirsdag.

- Jeg synes også at det er fornuftig at utvalget konkluderer med at de ikke vil endre sammensetningen av frontfaget nå. Utvalget vurderte å utelate oljerelaterte virksomheter fra frontfaget, men konkluderte altså med at dette fortsatt bør være en del av frontfaget. Utvalget mener at frontfagets sammensetning i stor grad gjenspeiler sammensetningen av konkurranseutsatt sektor, og det er jeg enig i, påpeker Bakke.

Han er også glad for at Holden-utvalget har vurdert arbeidsinnvandringen, og går inn for at myndighetene fortsatt må komme med tiltak mot sosial dumping. Utvalget ber også myndighetene i samarbeid med partene i arbeidslivet om å vurdere allmenngjøringsinstituttet med tanke på at det skal fungere tilfredsstillende.

Holden III-utvalget sier at lønnsveksten i den sektoren som er utsatt for internasjonal konkurranse må avspeile pris- og produktivitetsveksten i denne sektoren. Lønnsveksten i konkurranseutsatt sektor må så gjelde som en norm for lønnsveksten ellers i økonomien.

Forbundslederen er også enig i at en troverdig ramme for frontfaget verken skal være gulv eller tak for lønnsveksten, men være en norm som andre forhandlingsområder skal forholde seg til.

Utvalget sier blant annet at lønnsveksten i industrien totalt for arbeidere og funksjonærer samlet, bør være normgivende for resten av økonomien. Siden utfallet av de lokale forhandlingene ikke er avklart, bør NHO i forståelse med LO angi en troverdig ramme for den samlede lønnsveksten i industrien. Ved forbundsvise oppgjør er det Industrioverenskomsten som er frontfaget, og som dermed forhandles først. Dette oppgjøret har i stor grad direkte gjennomslag i en rekke andre oppgjør. En ramme skal være en norm som andre forhandlingsområder skal forholde seg til. Ved utarbeidelsen av anslaget må det tas tilstrekkelig hensyn til de økonomiske utsiktene.