Forskningsarbeidet SEOPP jobber i år  blant annet med å kartlegge erfaringer med ambisiøs oppgradering blant bedrifter og huseiere. Resultatene legges frem i januar. Foto: Krisitan Owren (Ifi.no)

Kartlegger rehab-interesse

Hvor interessert er boligeiere i å oppgradere huset sitt slik at det bruker mye mindre energi? I prosjektet SEOPP er dette et av spørsmålene forskerne prøver å finne ut av.

Temaet for forskningsprosjektet SEOPP (systematisk energioppgradering av småhus) er energioppgradering av småhus som er bygget i perioden 1960 til 1990, skriver Lavenergiprogrammet i en pressemelding.

I år har prosjektet blant annet jobbet med å kartlegge erfaringer med ambisiøs oppgradering blant bedrifter og huseiere.

Dette blir gjort med en spørreundersøkelse blant medlemsbedriftene hos prosjekteier Mesterhus, rettet mot de bedriftene som har erfaring med oppgradering. Hovedspørsmålene var:

  • I hvilken grad får bedriftene forespørsler om oppgradering?
  • Hvilke tiltak ble gjennomført?
  • Hvilke tiltak foreslo boligeieren?
  • I hvilken grad påvirker bedriften boligeiere til å gjøre flere energitiltak når de først skal oppgradere?

- Det viktigste med denne undersøkelsen var å komme i kontakt med boligeiere som har fått oppgradert huset sitt, forteller Judith Thomsen i SINTEF Byggforsk, som gjennomførte spørreundersøkelsen.

– Det er fortsatt få i Norge og det er spennende for oss i SEOPP å snakke med dem som har vært gjennom en omfattende oppgraderingsprosess, sier prosjektleder i SEOPP, Anne Gunnarshaug Lien. Forskerne har allerede intervjuet fire huseiere om deres prosjekter.

Resultater fra intervjuene med huseierne oppsummeres i en ny SINTEF rapport i januar 2014.

Partnere i SEOPP er:

Mesterhus (prosjekteier)

Byggma

Hunton

Isola

Nordan

Rato arkitekter

BoligEnøk

Glava

Flexit

Husbanken

Enova

SINTEF Byggforsk (prosjektledelse)