Boligprisene fortsetter å falle. (Arkivfoto)

Uenige om kraften i boligprisfallet

For første gang siden kriseåret 2009 vil boligprisene være lavere ved nyttår enn de var året før. Prisfallet ventes å fortsette, men ekspertene er uenige om hvor stort det blir.

– Usikkerheten er større enn på mange år, men vi tror ikke at vi står overfor et dramatisk fall i boligprisene, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening til NTB.

Han regner med at prisfallet vil fortsette i begynnelsen av neste år, ikke minst på grunn av antallet usolgte boliger.

– Men det vil overraske meg veldig om det blir et et dramatisk fall i prisene, gjentar Dreyer. Med «dramatisk» mener han et prisfall på 10-15 prosent.

– Det går fremdeles ganske bra i norsk økonomi. Sysselsettingen er høy, renta lav og byggingen av nye boliger faller. Det er mange drivere som presser prisene oppover, sier han.

Tror på høyere fall

Nordea Markets ser det annerledes. Ifølge prognosene derfra vil boligprisene falle med 15-20 prosent de to neste årene.

– Det er ikke nødvendigvis så dramatisk, gitt at boligprisene har steget så utrolig mye de siste årene. Et fall på 15-20 prosent vil gi boligpriser på nivå med 2010, sier senioranalytiker Katrine Godding Boye i Nordea Markets til NTB.

DnB Markets medgir at omslaget i boligmarkedet framstår som mer markert enn hva det har gjort tidligere.

– Dersom nedgangen fortsetter i dette tempoet, vil det virke dempende på forbruket og økonomien mer generelt, heter det i en kommentar fra banken.

Men sjeføkonom Øystein Dørum tror ikke prisene vil falle så mye som opp imot 15 prosent.

– Jeg klarer ikke å matche et slikt tall med makrobildet av norsk og internasjonal økonomi, sier Dørum.

Selv finanskrisen i 2008 førte «bare» til et prisfall på 10 prosent – anfører han. Og da var det høyere rente, økt arbeidsledighet og generelt stor usikkerhet i økonomien.

Festen over

November-statistikken fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening antyder at prisfesten i boligbransjen er over for denne gang:

*Boligprisene falt 1,3 prosent fra oktober til november. Korrigert for sesongvariasjoner er nedgangen 0,9 prosent.

* Det er tredje måned på rad at prisene faller. Sist det skjedde var høsten 2008.

* Siden mai har boligprisene falt med 4,5 prosent.

* Salget av bruktboliger gikk ned med 11 prosent i november sammenlignet med samme måned i fjor. Varelageret er 36 prosent høyere.

* Prisnedgangen i november er generell for hele landet og for alle typer av boliger.

* Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 37 dager i november, seks mer enn tilsvarende måned i fjor.

Skylder på bankene

Hovedforklaringen på de fallende prisene er ifølge bransjen psykologi, strenge reguleringer og aktsomme banker.

– Bankene sier selv at de ikke har strammet inn utlånspraksisen, men det stemmer ikke med opplevelsen der ute. Bankene må holde hjulene i gang ved å sørge for å tilby boligkjøpere mellomfinansiering, sier Dreyer.

Han mener bankene i 2008 var altfor forsiktige i sin utlånspraksis og sier mange kunder nå oppfordres til å selge før man kjøper.

– En slik strategi vil kunne få en selvforsterkende negativ effekt, mener Dreyer, som avviser at boligprisene er usunt høye.

– Boligprisene har steget 29 prosent de siste seks årene. I samme periode steg lønnsveksten for husholdningene med cirka 28 prosent. Det er godt samsvar mellom prisutviklingen og lønnsnivået til forbrukerne, sier Dreyer.